MP-commandant: 'Spoorloze Pakistanen neigt naar mensenhandel'
11 Nov, 00:04
foto


Een groep Pakistanen is onlangs afgereisd naar Suriname. Echter is hun verblijfsvergunning al verstreken en heeft de groep zich niet laten afstempelen via de formele grensposten. Dit betekent dat er in het paspoort van deze groep Pakistanen geen stempel staat, waarbij wordt aangeduid dat de groep Suriname heeft verlaten.

De MIA Blue Alert Pakistani edition maakte eerder melding van dit voorval. Het gaat om vijftien mannen variërend in de leeftijd tussen 20 en 40 jaar. Het Meldpunt Informatie Anoniem (MIA) heeft de MIA BLUE- Pakistan editie ook gepubliceerd. Aangegeven wordt dat het gaat om een groep Pakistaanse reizigers die ruim een maand illegaal in Suriname vertoeven.

Een BLUE Alert is een internationale code die wordt toegepast wanneer er informatie wordt gezocht over een verdachte. De BLUE Alert- Pakistan editie is gelanceerd door de toenemende illegale gevallen. Deze zorgwekkende trend vereist dringende aandacht van zowel overheidsinstanties als het publiek.

Het ongecontroleerd verblijf van deze groep Pakistanen kan potentiële veiligheidsrisico's met zich meebrengen, gezien de uitdagingen en
de noodzaak tot verscherping van veiligheidscontroles, zegt MIA. Dit kan de nationale veiligheid in gevaar brengen en het moeilijker maken voor autoriteiten om potentiële bedreigingen te identificeren en aan te pakken.

Roy Samuels, commandant van de Militaire Politie, zegt desgevraagd aan Starnieuws dat deze situatie geen zuivere koffie is. Volgens hem neigt het naar mensenhandel. Daarom zijn de internationale partners op de hoogte gesteld.

Samuels benadrukt dat de groep zich legaal heeft aangemeld in Suriname en  niets op hun kerfstok heeft. "De immigratiedienst heeft de screening goed verricht." Alleen vindt hij het vreemd dat de groep zich niet heeft aangemeld op de internationale luchthaven of een andere grenspost voor vertrek uit Suriname. De Pakistanen zijn nergens in het land te bespeuren.

Samuels haast zich om aan te geven dat in de meeste gevallen Suriname als hub wordt gebruikt voor onder andere mensenhandel. Door de geografische ligging van het land, geschieden  diverse zaken via Suriname naar de rest van de wereld. Hij vermoedt dat de Pakistaanse groep via Guyana het land uit is gesmokkeld en haar weg verder heeft vervolgd naar haar bestemming.

Dit is mogelijk omdat de grenzen van ons land uitgestrekt zijn en niet overal bewaakt zijn. Kapitein Henry Doerahman, Hoofd Nationale Coördinatie Immigratie en Grensbewaking (NCI&G) bij het Directoraat Nationale Veiligheid, die sinds begin dit jaar is aangesteld in deze nieuwe functie, zegt dat het een strafbaar feit is wanneer passagiers formeel het land binnenkomen en illegaal het land verlaten. Dit valt onder de noemer illegale grensoverschrijding.

Doerahman bevestigt dat Suriname te kampen heeft met open grenzen die zeer uitgestrekt zijn met name in het oosten en westen van het land. Het afdelingshoofd legt uit dat de controle bij de grenzen gepaard gaat met diverse zaken zoals financiële middelen en de bemensing. Echter blijft hij nuchter en positief ingesteld. Volgens hem is er een goede afstemming met overige partners hetzij nationaal en internationaal. Hij benadrukt dat de veiligheid van de staat ondanks de uitdagingen gegarandeerd blijft.

Volgens MIA kan de aanwezigheid van deze illegalen spanningen veroorzaken in de samenleving, vooral in het licht van discussies over integratie en sociale cohesie. "Dit kan leiden tot politieke verdeeldheid en maatschappelijke conflicten, wat de harmonie en stabiliteit van Suriname kan ondermijnen." Het is daarom van het grootste belang dat de nodige maatregelen worden genomen om deze kwestie aan te pakken en een evenwicht te vinden tussen veiligheid, humanitaire overwegingen en sociale harmonie, voegt MIA eraan toe.



Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May