MZ luidt noodklok, binnenland kampt met watertekort
07 Nov, 13:03
foto
De Gran Dam te Djumu die normaal bruist van het water staat volledig droog.


De Medische Zending Primary Health Care (MZ) slaat alarm over de situatie in het binnenland waarbij vrijwel alle gebieden worden geteisterd door het extreem droog weer. Vooral dorpen aan de bovenloop van de Surinamerivier zijn in nood.

Door de extreem lage waterstand in de rivier is transport van goederen en mensen met boten praktisch onmogelijk. De soela’s Jawjaw, Feloelasi dichtbij Ladoani, Biahati, Bofokoele, Pikin Rio, Akaa, Kapusa, Tapawatra en Grandam, zijn volledig droog. De bewoners kampen met een enorm tekort aan drinkwater. Ook de poliklinieken van MZ kampen met een tekort aan water.

"Scholen zijn gesloten, er is een tekort aan voeding, terwijl er bijna geen drinkwater meer aanwezig is", vertelt broeder Arend Zandveld van poli Ladoani. Hij hoopt dat hulp op kort termijn komt.

Zuster Eugenie Prijor van Drietabbetje meldt dat door de onbegaanbaarheid van de rivier poli-tochten naar de verschillende dorpen zijn stopgezet. "De durotanks zijn bijna leeg. Door de droogte zijn de aanplanten van collega’s ook uitgedroogd." Cliënten kunnen de poli’s ook moeilijk bereiken. In Drietabbetje sluiten de scholen al om 10.00 uur vanwege de droogte. Dezelfde klachten hebben de bijposten te Godo Olo en Karmel. Ook Prijor vraagt urgent naar drinkwater.

Op Brownsweg is de situatie niet anders. Arts Ronnie Pinas schetst de situatie: "De nood is heel hoog. Er is geen druppel water in durotanks. De dorpelingen trekken in de avonduren erop uit, om water te zoeken. Er wordt zelfs gevochten om water", aldus Pinas.

Onderdirecteur Maureen Wijngaarde-van Dijk beaamt de nood. "Hoe langer de hulp uitblijft, hoe erger de situatie wordt. Vooral het probleem van drinkwater moet per direkt worden opgelost". De getroffen gebieden behoren tot het zorggebied van MZ. Ze rekent erop dat er snel hulp komt voor de gemeenschappen.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May