Suriname krijgt onderscheiding voor 'malariavrij' mijlpaal
05 Nov, 18:56
foto


Suriname is het eerste land in het Amazonegebied geworden dat sinds 2021 geen lokale gevallen van malaria heeft gemeld. Ondanks dat het wordt omringd door landen die worstelen met hoge malariacijfers, hebben de succesvolle strategieën van Suriname de lokale overdracht van de dodelijke ziekte effectief geëlimineerd. De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) heeft vrijdag de inspanningen van Suriname erkend en het land beloond voor zijn opmerkelijke prestatie.

Nog maar twintig jaar geleden kende Suriname tienduizenden gevallen van lokaal overdraagbare malaria. Het land is er echter in geslaagd dit aantal tot nul terug te brengen. Hoewel de ziekte nog steeds het land kan binnenkomen via reizigers, vooral uit buurlanden als Guyana, Brazilië en Frans-Guyana, is de lokale bevolking nu veilig voor overdracht binnen de Surinaamse grenzen.

"Een malariavrij Suriname is van groot belang voor de gezondheid en het welzijn van de lokale bevolking", aldus Marthelise Eersel, voorzitter van de Malaria Elimination Task Force. Malaria, een potentieel dodelijke ziekte, wordt veroorzaakt door de Plasmodium-parasiet, die via de beten van geïnfecteerde muggen op mensen wordt overgedragen. De inspanningen van Suriname om de ziekte uit te roeien hebben ongetwijfeld de levens van zijn burgers verbeterd.

Naast Suriname werden ook verschillende andere regio’s erkend vanwege hun prestaties op het gebied van malariabestrijding. De Dominicaanse Republiek, Belize, de Mexicaanse staat Quintana Roo en de Braziliaanse stad Manaus zijn vrijdag allemaal door PAHO uitgeroepen tot Malariakampioenen van Noord- en Zuid-Amerika. Deze erkenning weerspiegelt de positieve impact van de verschillende projecten die in deze regio’s worden uitgevoerd, waardoor de gezondheid en het welzijn van hun bevolking aanzienlijk worden verbeterd.

Het succesverhaal van Suriname dient als inspiratiebron voor andere landen in de regio en benadrukt het belang van het implementeren van effectieve strategieën tegen malaria. Terwijl de strijd tegen deze dodelijke ziekte voortduurt, vormt de prestatie van Suriname een bewijs van de kracht van toewijding, volharding en gezamenlijke inspanningen bij het creëren van een gezondere wereld voor iedereen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May