VES-secretaris: Grootste deel inflatie door beleid overheid
28 Oct, 06:46
foto
Swami Girdhari, secretaris van de VES.


De trend van de inflatiecijfers is lichtelijk dalend. De gemiddelde inflatie vorig jaar was afgerond 55%. Ten opzichte van september 2022 en september dit jaar is het inflatiecijfer 50.8% De internationale inflatie is rond de 10% en de rest van de inflatie is lokaal gecreëerd, zegt Swami Girdhari, secretaris van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) desgevraagd aan Starnieuws. "Het grootste gedeelte van de inflatie is veroorzaakt door het beleid van de autoriteiten". 

"Het is niet waar wat men de samenleving voorhoudt dat door de internationale ontwikkelingen we een hoge inflatie hebben in Suriname. Een deel daarvan komt wel als gevolg van de internationale ontwikkelingen, maar het grootste gedeelte komt door het beleid van de autoriteiten", benadrukt Girdhari. De inflatiecijfers van de afgelopen jaren zijn zorgwekkend. In 2020 was de inflatie afgerond 61%, in 2021 ruim 60% en in 2022 afgerond 55%. De afgelopen drie jaren is de gecumuleerde inflatie ongeveer 400%. "Indien deze trend doorgaat dan zullen we een gecumuleerde inflatie van tegen de 600% hebben eind van 2023 over de afgelopen vier jaren. Dit betekent een sterke daling van de koopkracht en waardevermindering van de SRD. De burgers worden alsmaar armer", voert de VES-secretaris aan.

Dat de inflatie dit jaar eveneens hoog zou uitvallen (nu vier jaar op rij) bleek al gelijk bij de start van 2023, meent Girdhari. De aanname van 40% door autoriteiten kan daarom volgens hem gezien worden als de zoveelste misvatting. "Het probleem van miscalculaties door verantwoordelijke instanties is bij lange na niet slechts een economische of statistische discussie. Het beleid van de autoriteiten met incorrecte besluiten van de afgelopen jaren, waaronder ook de monetaire autoriteit, resulteert uiteindelijk in armoede in plaats van ontwikkeling."

Ook in 2023 komt de inflatie verwachting van de autoriteiten, waaronder de Centrale Bank van Suriname, niet uit. "Waar aan het begin van dit jaar de monetaire autoriteiten de samenleving nog wilden laten geloven in een inflatiecijfer van rond de 40% gedurende het jaar geeft de Centrale Bank inmiddels aan dat deze koerst naar boven de 50%. Dat betekent vier jaren van hoge inflatie". De VES melde al vanaf het begin van dit jaar dat met de oplopende prijzen van brandstof, introductie btw, verdere ontwaarding van de SRD en de hogere prijzen van nutsvoorzieningen, lage inflatie voor dit jaar een illusie is. Het maken van verkeerde calculaties is verontrustend en bevestigt nog eens de ontzettende institutionele zwakte, concludeert Girdhari.

Open en eerlijke communicatie is zeer van belang naar de samenleving toe. De afgelopen jaren is de burger steeds armer geworden. "Hoe de toekomst eruit zal zien op de korte termijn is moeilijk te zeggen, maar de tekenen wijzen erop dat internationale ontwikkelingen ook een effect hebben op de inflatie. We zullen helaas armer worden. De oorlog in het Midden-Oosten zal mondiaal ook effect hebben op de prijzen van goederen en diensten. Suriname komt niet onderuit aan de effecten hiervan."

In ogenschouw dient volgens Girdhari ook genomen te worden dat door enerzijds onjuist beleid en anderzijds zal de stijging van de prijzen van productiemiddelen en inputs waarmee de lokale productie geconfronteerd wordt leiden tot stijging van de lokaal geproduceerde goederen en diensten dat uiteindelijk zal resulteren in een verhoging van de inflatie en een verdere verarming van de burgers. "Wat doet de overheid om onze samenleving te beschermen tegen de importinflatie en kosteninflatie? Het beleid dient erop gericht te zijn om de samenleving te beschermen tegen verdere verarming en bedrijven die dreigen over de kop te gaan te redden. Werkgelegenheid mag niet verloren gaan," waarschuwt Girdhari.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May