Veel belangstelling voor museumnacht 2023
15 Oct, 00:58
foto
Tijdens museumnacht zaterdagavond had het publiek de mogelijkheid om 12 musea te bezoeken. (Foto's: René Gompers)


Het is zaterdagavond en druk bij de verschillende musea en culturele centra in Paramaribo. Het bezoek is meer dan een tentoonstelling en een gids die uitlegt over de geschiedenis. De sfeer zit er goed in, er is veel te zien, veel mee te maken, veel te horen en veel te proeven. De museumnacht is na twee jaren -vanwege de covidpandemie- voor de 7e keer gehouden.

Het evenement is officieel gestart in Fort Zeelandia. Hiermee wordt de samenleving gestimuleerd om naar musea te gaan, geven Patrick Brunings en Clifton Braam van de organisatie aan. Het thema voor dit jaar is Hoe wij hier ook samenkwamen. In het fort wordt er veel geschiedenis verteld door verschillende media zoals oude voorwerpen diorama’s, boeken.

Uitleg over gamelan in Sana Budaya.

Brunings merkt op dat de museumnacht voorlopig maar 1 keer per jaar gehouden wordt. “De Museumnacht is een wereldfenomeen waarbij musea soms 1 of meerdere keren per maand hun deuren gratis openstellen voor het grotere publiek,” licht Brunings toe. “In Suriname is dat 1 nacht. We zijn nog niet zover. Er doen wel 12 musea mee. Ook in Commewijne. Er zijn tegelijkertijd activiteiten, de toegang is gratis en het is for one night only.

“Het gaat vanavond niet alleen om geschiedenis maar ook om kunst en cultuur,” geeft Braam aan. “Het is belangrijk dat we zo af en toe vooral bij de jongeren interesse kweken voor onze geschiedenis.  Het gebeurt op een aangename manier. We maken het leuk en brengen het met bijvoorbeeld entertainment. Dit is wat we doen op de verschillende locaties.” Het is inderdaad sfeervol op de locaties. Bezoekers leren op verschillende plekken veel over de gamelan, laten hun naam in het Chinees schrijven, schilderen mee, leren pottenbakken en proeven van de multiculturele keukens.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May