Ondanks alle kritiek start bouw DNA-vergaderzaal vandaag
12 Oct, 00:00
foto
De bouw van het vergadercomplex van De Nationale Assemblee zal vandaag beginnen.


President Chan Santokhi, vicepresident Ronnie Brunswijk, Assembleevoorzitter Marinus Bee, Mahinder Jogi (voorzitter Bouwcommissie) en anderen staan op de sprekerslijst voor de onthulling van het naambord van het vergadercomplex van het parlement, later op de dag. Ondanks alle bezwaren, kritiek en verontwaardiging over de gunning van het werk aan Bouwvast Janki en het ontwerp, gaat het feest gewoon door.

Aan de openbare inschrijving hebben meegedaan Bouwbedrijf Dundas, Bouwbedrijf Vasilda en aannemingsbedrijf Bouwvast Janki. Dundas die de laagste inschrijver was, moest volgens het advies van de commissie het contract krijgen. Het bedrijf beantwoordt aan alle voorwaarden. De Onderraad Aanbestedingen en Gunning (ORAG) onder leiding van vicepresident Ronnie Brunswijk besloot echter -tegen het gunningsadvies in-, dat het werk gaat naar Janki. Dit bedrijf is terstond begonnen met het gereedmaken van het terrein waar vandaag de werkzaamheden officieel zullen beginnen. 

Janki heeft het werk gekregen voor ruim US$ 600.000 (ruim SRD 23 miljoen) meer dan de laagste inschrijver. Waarom dit bedrijf, dat ook verantwoordelijk is voor het afgekeurde politie hoofdkwartier dat gesloopt zal worden, de gunning toegewezen heeft gekregen van de ORAG, is niet duidelijk geworden. De NDP-fractie heeft schriftelijk om duidelijkheid gevraagd aan de Assembleevoorzitter, maar heeft nog steeds geen reactie gekregen. De NDP wil correctie van "corruptie faciliterende handelingen rond de aanbesteding".

Stephen Fokké, UNESCO Site Manager historische binnenstad Paramaribo, zegt dat het ontwerp van de nieuwe vergaderzaal problematisch is. Arrogantie zal volgens hem maken dat "onze historische binnenstad na 21 jaar op de UNESCO Werelderfgoedlijst, het risico loopt om van deze Lijst geschrapt te worden dan wel op de Lijst van World Heritage in Danger geplaatst te worden".

Assembleevoorzitter Bee om een reactie gevraagd over de vele bezwaren, zegt aan Starnieuws dat de noodzaak van een nieuwe vergaderzaal heel groot is. De uitvoering ligt niet bij De Nationale Assemblee. Het college mist de deskundigheid om zo een project uit te voeren. Daarom is er een contract getekend met het ministerie van Openbare Werken dat belast is met de uitvoering. 

Over de commotie rond de Werelderfgoedlijst, zegt Bee dat "als er pijnpunten zijn, partijen om de tafel moeten gaan en zaken rationeel en nuchter bespreken". Wat het schrijven van de NDP betreft, zegt de Assembleevoorzitter dat daarop nog een gepaste reactie komt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May