Khamenei: Teheran zat niet achter Hamas-aanval op Israël
10 Oct, 21:08
foto
De Iraanse Opperste Leider, Ayatollah Ali Khamenei, inspecteert de strijdkrachten tijdens een diploma-uitreiking voor strijdkrachten aan de Imam Ali-academie in Teheran, Iran. (Foto via Reuters)


Teheran was niet betrokken bij de weekendaanval van de militante Hamas-groep op Israël, zei de hoogste autoriteit van Iran, ayatollah Ali Khamenei, dinsdag. Tegelijkertijd prees hij wat hij de "onherstelbare" nederlaag van Israël op militair en inlichtingengebied noemde.

"We kussen de handen van degenen die de aanval op het zionistische regime hebben gepland", zei Khamenei, die een Palestijnse sjaal droeg, in zijn eerste televisietoespraak sinds de aanval.

"Deze vernietigende aardbeving (de aanval van Hamas) heeft enkele cruciale structuren in Israël vernietigd die niet gemakkelijk gerepareerd zullen worden… De daden van het zionistische regime zelf zijn verantwoordelijk voor deze ramp", zei Khamenei.

Israël heeft de geestelijke leiders van Iran al lang beschuldigd van het aanwakkeren van geweld door het leveren van wapens aan Hamas. Teheran, dat Israël niet erkent, zegt morele en financiële steun te geven aan de groep die de Gazastrook controleert.

Het steunen van de Palestijnse zaak is sinds de revolutie van 1979 een pijler van de Islamitische Republiek geweest en een manier waarop het door sjiieten gedomineerde land zichzelf heeft vormgegeven als leider van de moslimwereld.

De Verenigde Staten zei maandag dat Iran medeplichtig was aan de aanval van Hamas op Israël, maar voegde eraan toe dat het land geen informatie of bewijsmateriaal had dat deze bewering ondersteunde. De Amerikaanse topgeneraal waarschuwde Iran maandag om niet betrokken te raken bij de crisis en zei dat hij niet wilde dat het conflict zich zou uitbreiden.

Israël zei eerder op dinsdag dat het de controle over de grens met Gaza heeft hersteld en mijnen plant waar militanten de barrière hadden omvergeworpen tijdens hun bloedige weekendaanval, na opnieuw een nacht van meedogenloze Israëlische luchtaanvallen op de enclave.

Khamenei zei dat een aanval op Gaza 'een veel zwaardere stroom van woede zou ontketenen'.

"Het bezettingsregime probeert zichzelf af te schilderen als slachtoffer om zijn misdaden verder te laten escaleren… dit is een misplaatste berekening… Het zal resulteren in een nog grotere ramp," zei Khamenei.

Israëlische tv-zenders zeiden dat het dodental als gevolg van de Hamas-aanval was opgelopen tot 900, met minstens 2.600 gewonden. Het ministerie van Volksgezondheid van Gaza zei dat sinds zaterdag minstens 687 Palestijnen zijn gedood en 3.726 gewond zijn geraakt bij Israëlische luchtaanvallen op de geblokkeerde enclave.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May