Tsang: Stemmen kopen moet strafbaar worden gesteld
03 Oct, 07:26
foto
Assembleelid Stephen Tsang uit zijn bezorgdheid over het kopen van stemmen.


Assembleelid Stephen Tsang (NDP) is er bezorgd over dat criminelen en drugsdealers stemmen kunnen kopen bij de komende verkiezingen. "Met om en bij 300.000 stemgerechtigden, kun je met een slordige SRD 300 miljoen (ongeveer US$ 7 miljoen) heel wat stemmen kopen. Dit zei hij maandag bij de behandeling van de wijziging van de Grondwet en Kiesregeling. Hij stelt voor om via wetgeving deze praktijken te voorkomen.

Bij de landelijke evenredigheid gaat het om One Person, One Vote, One Value. "Het is natuurlijk goed voor de democratische beleving en ik ben er ook voorstander van. Maar het betekent wel dat vooral met de One Value gedachte, dat het nu wel loont dat de deuren wagenwijd openstaan voor partijen om stemmen te kopen. Immers, iedere stem is evenveel waard. Voor een kleine samenleving als Suriname, met de precaire economische situatie in het land, bestaat het wezenlijke gevaar dat mensen gauw bereid zijn om hun stem te gaan verkopen, dan wel dat geld wordt geboden om het stemgedrag van kiezers te beïnvloeden", stelt Tsang. 

Met het oog op de olie en gas zijn er hele grote belangen in het vooruitzicht en het zou volgens het Assembleelid niet ondenkbaar zijn als criminelen of zelfs vreemde mogendheden overgaan tot beïnvloeden van het stemgedrag. "Een US$ 7 miljoen is niks als je het legt tegenover de inkomsten uit te verwachten olie- en gasopbrengsten. Daarom stel ik voor dat er wetgeving komt die het verhandelen, het opkopen, het verkopen, het aanbieden of doen aanbieden, of het aannemen of doen aannemen, van geld of waardevolle spullen, ter beïnvloeding van het stemgedrag, strafbaar stelt", voert Tsang aan. 

Tsang stelt voor om zeer zware straffen op te nemen om zulke praktijken te ontmoedigen. "Je zou het zelfs kunnen brengen onder de categorie landverraad." Buiten de wetgeving kan het stemhokje zodanig ingericht worden dat er geen foto of video van het stembiljet kan worden gemaakt, waarmee iemand een bewijs heeft van hoe hij of zij heeft gestemd, waarmee de persoon dan zijn of haar 'beloning' kan gaan halen. Het stemhokje moet zodanig worden ingericht dat er niet onopgemerkt een foto of video van het stembiljet gemaakt kan worden. "De stemming is en moet GEHEIM zijn. Dat is iets waar ik bijzondere aandacht voor vraag bij de uitvoering."

Ook zijn er gevallen, waarbij ID-kaarten of oproepingskaarten van kiezers tijdelijk worden opgekocht, zodat ze niet kunnen gaan stemmen op de verkiezingsdag. "Ik vraag mogelijkheden om dit soort handelingen strafbaar te stellen bij wet en ik vraag uw college bijzondere aandacht hiervoor", benadrukt Tsang.

NDP-fractieleider Rabin Parmessar ondersteunt het strafbaar stellen van stemmen kopen. Hij vindt ook dat deze kwestie zwaar gestraft moet worden. Deze kwestie moet volgens hem worden geregeld.
Advertenties