Column: Borrelpraat no. 786
01 Oct, 22:46
foto


“Zo, dat was dus de jaarrede van de president met de miljardennota."
“Alles is in mooie bewoordingen en kloppende cijfers verwoord. Maar weinig mensen snappen er een jota van.”
"Een groot deel van de regeerders idem dito. Je zag het aan de gelaatsuitdrukking van een aantal ministers achter de president."
“Klopt. Ik las in vele van hun ogen: ‘zal wel goed wezen, wanneer kan ik naar huis, nog anderhalf jaar, dan kan ik gaan rentenieren, ik lust nu een koude dj…”
“De coalitieleden zijn deels kritisch, veelal om te wijzen van: ‘luku noh, ik kom voor jullie op, dus ondersteunen jullie mijn kandidatuur voor een verkiesbare plaats bij de volgende verkiezingen.”
“En als het op kritisch stemmen aankomt, is het: ‘ja voorzitter, ik zal tegen stemmen…eh, nee noh, oke, ik zal vóór stemmen.”
“En de oppositieleden zeggen niet onder de indruk te zijn van de presentatie van de president.”
“Te weinig geld voor dit, te weinig voor dat, maar waar moet het vandaan komen?”
“Klopt, alles kan, als je er maar geld voor hebt.”
“En dat geld is er niet. Daarom wordt aan de topman van een buitenlandse ontwikkelingsbank, die hier op kennismakingsbezoek is, gevraagd of er een project mogelijk is voor de aanschaf van goedkope levensmiddelen, zonder dat de belangen van de reguliere importeurs geschaad worden.”
“O ja, ik las het ook op Sterrennieuws, het ging om de president van de Islamic bank. En wat was de reactie van de man?”
“Nou, uit beleefdheid zei hij dat hij het zou bekijken, maar dat hij een ontwikkelingsbank is en geen commerciële bank. Goedkope levensmiddelen stimuleren niet de ontwikkeling, de productie. Liever dat er in de landbouw wordt geïnvesteerd."
“Ja, maar daar hebben beleidsvoerders al tientallen jaren een broertje dood aan. Liever in mijnbouw, bosbouw, ambtenarij en buitenlandse dienstreizen investeren.”
“Klopt, landbouw herinnert teveel aan de slavernij, dat heeft geen status, dat is in de zon en modder werken en niet in een airco-kantoor.”
“Maar wordt ons voedsel in die kantoren geproduceerd?”
“Maar de productie van rijst moet zo goedkoop mogelijk gehouden worden, al worden de padie-verbouwers onder hun kostprijs uitbetaald.”
“Maar er is toch een overeenkomst met LVV gesloten dat de ‘natte’ padie voor 800 SRD per baal van 79 kilo opgekocht wordt?”
“Ja, maar die is naar beneden bijgesteld vanwege een hele waslijst van geconstateerde slechte kwaliteitstoestanden.”
“Vreemd dat deze constateringen nu pas opeens in de pers komen via de minister van LVV, sinds zijn ‘grote vriend’,  onze grootgrondbezitter uit Saramacca, tevens DNA-lid, aan de president vroeg om in te grijpen in die lage padie-opkoopprijs.”
“Waarmee? Met woorden? Of met de vuist op tafel slaan zoals een ander dacht dat hij daarmee de koers kon laten droppen?”
“De productie van ons basisvoedsel moet ten koste van wat dan ook veilig gesteld worden. Desnoods koopt de overheid de padie op voor 750 SRD per baal.”
“Met welk geld?? Zo kwekkelt een ander DNA-lid dat de regering haar verdiencapaciteit moet vergroten.”
“Helemaal waar, maar ik zou graag enkele simpele voorbeelden willen zien hoe de regering dat kan doen, met welke snel uitvoerbare maatregelen, zodat we over een maand meer verdienen.”
“Ook wordt er gezegd: de informele sector wordt niet aangepakt, maar de subsidies worden wel afgebouwd.”
“Het afbouwen van subsidies op gas, water, elektra en benzine doet inderdaad de loontrekkers pijn, maar vooral de informele producenten, die nergens geregistreerd zijn, maar wel genieten van die subsidies moeten nu meer bijdragen.”
“En men kan de loontrekkers op allerlei manieren compenseren, door die belastingschijven op te trekken.”
“Een ander DNA-lid zegt dat dit in feite de laatste jaarrede van de president is, want na de verkiezingen van mei 2025 zal de situatie er anders uitzien.”
“Maar dat is toch zo?”
“Jawel, maar is er begin oktober 2024 dan geen indiening meer van de begroting? Zal de president dan geen jaarrede houden?”
“En zoals het zich er nu al laat uitzien, zal de VHP vanaf 2025 weer aan de regering deel nemen, hoogstwaarschijnlijk met een andere grote coalitiepartner.”
“Dan gaat Chan een tweede termijn in?”
“Ik denk het wel. Heb je een betere keuze? Brunsie? Een van de Tralala’s?”
“Nee, echt niet, helemaal niet, ik wil niet, ik pak m’n biezen en vertrek.”
“Ik wil die nieuwe pick up van je dan wel voor een zacht prijsje kopen.”
“Een ander oppositielid zei wel terecht dat de president protocollair onjuist was; hij mag in DNA het woord alleen via de voorzitter tot de bevolking richten. Hij deed dat echter rechtstreeks."
“Als ik de voorzitter van DNA was, had ik hem netjes onderbroken en gezegd: ‘Heer president, de regel is hier sinds jaar en dag dat elke spreker het woord via mij tot wie dan ook richt.”
“Ja, klopt. En als hij een tweede termijn wil aanzitten, moet hij nu toch wel laten blijken dat hij respect heeft voor onze DNA en de regels van het huis van democratie bereid is te volgen.”
“Ja, ja, makkelijk praten. Ga het doen. De aanhang van de grootste politieke regeringspartij zou je dat heftig niet in dank afnemen.”
“So what! Regels zijn regels en die gelden voor eenieder.”
“En ik zei jullie toch de vorige keer dat die Total topman niet namens zijn 50% partner Apache sprak. Nu blijkt in feite dat hij voor wat de uitvoeringskosten betreft, hij een flink aandeel van Apache heeft overgenomen.”
“Dus nu is Total Energies op een soort sluipfasi meerderheidsaandeelhouder van de olie in blok zoveel geworden.”
“Anderen zien deze Total topman als een engel die ons blij maakt met een geschetste productie van 200.000 vaten per dag tegen een lage prijs van 20 dollar per vat. Dat zou Suriname over een periode van 20 jaar zo’n 20 miljard dollar opleveren.”
“Ow, wat een mooie droom, ik word er helemaal hyper van.”
"Waarom zo ironisch, meester.”
“Omdat wij heel blij mogen zijn als wij zeker de eerste tien jaren twee tot hooguit drie US dollar per vat zullen krijgen. Total Energies moet toch eerst zijn investering van 7 miljard US, plus rente aan de bank, plus afdracht aan de aandeelhouders betalen? Wij komen ergens onderaan aan de beurt.”
“Zal mij een worst wezen, als ze maar olie gaan pompen in 2028.”
“Proost daarop.”
“Proost”
 
Rappa
Advertenties

Thursday 25 July
Wednesday 24 July
Tuesday 23 July