ROM houdt wandelloop in Groningen voor schoon milieu
01 Oct, 08:47
foto
Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu. Hij leidt de warming up van de wandelloop in Groningen, Saramacca. (Foto's: René Gompers)


"We zeggen allemaal dat Suriname een van de mooiste landen is. Maar is het een van de schoonste? Nog niet…" merkt minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) op aan het begin van een wandelloop tegen plasticvervuiling. Dasai geeft aan dat elke Surinamer per dag een halve kilo afval produceert, het hele land per jaar ruim 100 miljoen kilo waarvan bijna de helft uit plastic  bestaat. De gevolgen zijn merkbaar, er is actie nodig.  Een kleine 'mindshift' door bijvoorbeeld geen rommel -vooral plastic- uit rijdende auto's te gooien langs de wegen is al genoeg om een schoner milieu en land te hebben.

De loop is gehouden te Groningen in het district Saramacca. "Ik wil een ding met u delen," richtte Dasai zich tot de deelnemers. "Onderzoek heeft uitgewezen dat een Surinamer per dag een halve kilo aan afval produceert. Dat wil zeggen dat we in 1 maand 15 kilo afval produceren. Op jaarbasis komt uit een persoon 180 kilo. Maal 600.000 Surinamers…weet je hoeveel afval we produceren als land? Rond de 100 miljoen kilo per jaar. Ongeveer de helft is plastic. En waar gaat al dat plastic naar toe…?"


Dasai geeft aan dat er geen grote moeite vereist is om plasticvervuiling tegen te gaan. Slechts een kleine verandering van gedachten:  door 'nee' te zeggen wanneer plastic aangeboden wordt, om vuil niet uit de auto's te gooien, en om vaker thermosflessen te gebruiken in plaats van petflessen. Hij deelt aan Starnieuws mee dat het gebruik van petflessen zoveel mogelijk teruggebracht moet worden. Hij merkt op dat het uitbannen van plastic niet in één keer kan gebeuren maar dat het proces wel op gang moet komen.

De loop is onderdeel van een programma dat uitgevoerd wordt door het ministerie in alle districten. Het publiek wordt bewust gemaakt over de gevolgen van plasticvervuiling voor de omgeving, dieren en mensen. Er zijn veel voorbeelden. Een is dat de laatste jaren is gebleken dat verstoppingen in afvoerkanalen zijn veroorzaakt door veelal plasticafval. Dit wreekt zich vooral in de regentijd.

Er hebben ruim  600 personen deelgenomen aan de loop. Dasai en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga hebben de mensen kort toegesproken en meer tips gegeven over hoe minder plastic te gebruiken.  Er is ruim 5 km afgelegd met borden waarop leuzen prijkten als "Gebruik een herbruikbare boodschappentas. Zeg gewoon 'nee' tegen plastic. Een toekomst zonder plasticvervuiling: denk a tori!"
Advertenties