VS looft $ 5 miljoen uit voor informatie over moord in Ecuador
29 Sep, 14:23
foto
Presidentskandidaat Fernando Villavicencio sprak tijdens de campagnebijeenkomst, enkele minuten voordat hij in augustus werd neergeschoten en vermoord. (Getty Images)


De VS heeft een beloning van vijf miljoen dollar uitgeloofd voor details die leiden tot de arrestatie van de 'meesterbreinen' die de moord op een Ecuadoraanse presidentskandidaat hebben georkestreerd. Fernando Villavicencio, die campagne voerde tegen corruptie, werd in augustus doodgeschoten tijdens een betoging.

De georganiseerde misdaad zat achter de moord, zei de president van Ecuador destijds.

De VS loofde ook een beloning van één miljoen dollar uit voor informatie over eventuele leiders van de bende die verantwoordelijk waren voor zijn dood.

"De Verenigde Staten zal het Ecuadoraanse volk blijven steunen en zich blijven inspannen om personen voor de rechter te brengen die democratische processen door middel van geweldsmisdrijven proberen te ondermijnen", zei minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, die donderdag de beloning aankondigde.

Het onderzoek werd gesteund door de FBI en de beloning toonde de toewijding van Washington aan de bestrijding van de georganiseerde misdaad, voegde Blinken eraan toe.

De verkiezingscampagne van Villavicencio was gericht op het aanpakken van corruptie en criminele bendes, en hij was een van de weinige kandidaten die durfde de banden tussen de georganiseerde misdaad en overheidsfunctionarissen in Ecuador aan te kaarten.

Als dienend congreslid en voormalig journalist had hij de volgens hem milde benadering van de bendes veroordeeld en gezegd dat als hij aan de macht zou komen, er hardhandig zou worden opgetreden.

Enkele weken voordat hij werd vermoord, werd de burgemeester van de Ecuadoraanse stad Manta doodgeschoten. In februari werd de burgemeester van Puerto López vermoord tijdens een rondreis door zijn stad.

Maar het neerschieten van een presidentskandidaat tijdens een openbaar evenement in de hoofdstad was de meest brutale aanval tot nu toe en een bewijs van de kracht van de bendes in Ecuador.

Ecuador is van oudsher een relatief veilig en stabiel land in Latijns-Amerika, maar de misdaad is de afgelopen jaren enorm gestegen, aangewakkerd door de groeiende aanwezigheid van Colombiaanse en Mexicaanse drugskartels, die lokale criminele bendes hebben geïnfiltreerd.

De politie in het land zegt dat ze tot nu toe zes Colombiaanse staatsburgers hebben aangehouden in verband met de dood van Villavicencio, maar is nog steeds op zoek naar andere verdachten.

Dit is niet de eerste keer dat de VS beloningen uitlooft voor informatie over misdaden gepleegd in andere landen. Deze week loofde het een beloning uit van maximaal 5 miljoen dollar voor het helpen vinden van Abukar Ali Adan, de plaatsvervangend leider van de in Somalië gevestigde militante groepering Al-Shabaab.

Vorig jaar loofde de Amerikaanse Drug Enforcement Agency dezelfde geldelijke beloning uit voor informatie die leidde tot de arrestatie van topleden van de Ierse georganiseerde misdaadgroep Kinahan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May