Verhoging btw op brandstof naar 10% in november (update)
28 Sep, 10:26
foto
Vertegenwoordigers van de vakbeweging in gesprek met de regering, onder leiding van president Chan Santokhi. Zij hebben hun zorgpunten over de btw-wet kenbaar gemaakt. (Foto: Kabinet van de President)


De voorgenomen aanpassing van de btw van 5 naar 10% op brandstof gaat niet per 1 oktober maar op 1 november in. Dit bevestigt minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning. Volgens de vakbonden die deelgenomen hebben aan het gesprek met de regering, onder leiding van president Chan Santokhi, is de aangepaste btw-wet aangehouden en gaat niet in per 1 oktober. De regering stelt het echter niet zo scherp en zegt dat ze "de pijnpunten van de btw-wet wil analyseren en deze met De Nationale Assemblee zal bespreken. Het aanhouden van de btw wet is niet gemeld.

Marcia Clumper van C-47 zegt aan Starnieuws dat afgesproken is dat de nieuwe btw-wet wordt aangehouden. "Daarom zeggen wij dat in alle interviews om te voorkomen dat er achteraf een ander verhaal van wordt gemaakt. Wij die om de tafel gezeten hebben weten welke afspraken er zijn gemaakt. We weten dat we het traject met het IMF niet in gevaar mogen brengen. Maar we moeten ook niet langer toestaan dat het steeds weer de werkers zijn die aan het kortste eind trekken". 

Bij het onderhoud met de regering waren aanwezig de  C-47, de Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren en  vertegenwoordigers van veiligheids- en gezondheidsbonden. Deze coalitie van bonden was in het geweer gekomen tegen de nieuwe btw-wet die per 1 oktober in werking zou gaan. Straatacties waren niet uitgesloten om de verhoogde btw 'on hold' te krijgen. In de gewijzigde btw-wet staat dat de brandstofverhoging per 1 november van 5 naar 10% gaat.

Het gesprek met de president is zeer positief geweest, geeft Clumper aan. "We hebben de regering kunnen overtuigen om de inwerkingtreding van de gewijzigde btw-wet aan te houden of uit te stellen," deelt ze mee. "We hebben aangegeven dat de werkers al teveel inleveren. Sommigen zelfs 38 procent. En als je daarop extra btw gaat betalen dan kom je absoluut niet uit. We hebben de president ook erop gewezen dat er juist meer inflatie zal ontstaan. Als je benzine even maar aanpast bijvoorbeeld, werkt dat direct door naar andere sectoren."

Clumper benadrukt dat de vakbeweging niet tegen de btw is. Zij pleit voor een "evenwichtige spreiding": sommige sectoren zijn uit de nieuwe btw-wet geschrapt. Zoals de valutahandelaren en de casino's, sectoren waar er veel geld rolt maar btw vrij zijn. Er moet ook iets gedaan worden aan de belastingschijven. De gewone man kan niet langer opdraaien voor de maatregelen van de overheid.

"Afgesproken is dat we tussen drie weken en een maand uitrekken om de evaluatiecommissie de gelegenheid te geven om te komen met een evenwichtige spreiding. Natuurlijk zal de regering, het bedrijfsleven, het parlement op één lijn moeten komen." Ze benadrukt dat er ook al een hele tijd voorstellen van de vakbeweging bij de regering liggen om op andere en effectieve manieren de staatskas te spekken zonder de 'wrokoman' uit te persen. Er wordt hierbij ook rekening gehouden dat het IMF programma niet in gevaar komt.
Advertenties

Wednesday 19 June
Tuesday 18 June
Monday 17 June