Reshma Mangre, voorzitter van BvL en ALS. Vandaag wordt een doorbraak verwacht over de koopkrachtversterking. (Foto: René Gompers)
Het nieuwe schooljaar begint normaal op 2 oktober benadrukt Reshma Mangre, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS). "De regering houdt gesprekken met de erkende vakbeweging, waar de BvL en ALS aan participeren," geeft ze aan. "Donderdag is er een vervolggesprek, ik zou niet weten dat de scholen niet zouden beginnen. Ik ben daarvan niet op de hoogte." Er wordt onderhandeld over 'hoe verder' met de SRD 2.500 koopkrachtversterking - het eindigt in november- en het aanpassen van de belastingschijven.

"Mijn leden zijn niet opgeroepen dus de school begint normaal op 2 oktober," onderstreept Mangre. Ze deelt mee dat de gesprekken tussen de overheid en de 'georganiseerde vakbeweging' nog gaande zijn, met name over de SRD 2.500.  "We praten over het vervolgtraject," merkt ze op. "Maar alles wordt met de dag duurder. We gaan na hoe het meer kan worden voor de mensen."

"De koopkrachtversterking is een issue," deelt Mangre mee. "We hebben een voorstel dat we donderdag met de regering gaan bespreken. Het hangt van de ruimte die ze heeft af wat er gaat gebeuren in december en volgend jaar. We willen ook hervormingen in het belastingsysteem, de belastingschijven. Want als de SRD 2.500 wordt opgenomen in de bezoldiging ga je meer betalen aan bijvoorbeeld SZF, pensioen en AOV. Het besteedbaar inkomen kan minder worden."

"Wij willen juist dat het besteedbaar inkomen meer wordt," vervolgt Mangre. "Dat kan door bijvoorbeeld de belastingvrije grens op te trekken. Natuurlijk willen we ook verbetering van de bezoldiging, dat heeft ook voordelen. Het is goed voor je pensioengrondslag, of voor wanneer je een lening aangaat bij de bank. We kijken wat een win-win situatie is. Er liggen voorstellen op tafel. Ik denk dat later de knoop wordt doorgehakt."