Er kwam een engel naar Paramaribo met goed nieuws
De olie moet eruit. Geen enkele oliestaat heeft er ooit voor gekozen om al zijn olie in de grond te houden. Olie is de meest actief verhandelde grondstof ter wereld. De VS verbruikt zo’n 20 miljoen vaten ruwe olie per dag (China is met zo’n 13 miljoen de op een na hoogste ter wereld). Nigeria pompt zo’n 2 miljoen vaten olie per dag weg, etc.
Maar er is bezorgdheid over het beheer en de besteding van de oliemiljarden, gezien de traditie van corruptie en slecht bestuur. 100 jaar bauxiet bracht Suriname geen duurzame groei, maar duisternis. Suriname heeft nooit een aluminium pannetje geproduceerd. Er zijn nog steeds geen goede wegen, scholen, klinieken of een goed veiligheidsniveau. Suriname moet voor de derde keer financieel worden gered. De regering kan de huidige hulpbronnen (vis, hout, goud) niet eens behoorlijk beheren, dus hoe zal ze de olie beheren? Regering na regering weet precies wat er mis is, maar doet niets, omdat er ‘betalingen’ worden gedaan.
Na 100 jaar zal Suriname opnieuw een zeer winstgevende industrie hebben, maar Surinamers moeten zich nog niet rijk rekenen. De geur van olie trekt boefjes aan. Bij opkomend tij van geld komen altijd belhamels en poespaspolitici aan de macht, die hun kattenkwaad uithalen en de Surinamers onder de armoedegrens achterlaten. Het politieke systeem is vergiftigd met de toxines ‘snel rijk worden’ en corruptie. Nu de oliehausse op het punt staat te beginnen zullen velen zich geroepen voelen om president te worden, omdat er geld te besteden is. De vraag is of het Surinaamse publiek na drie ernstige financiële crises immuun is geworden voor het verspilvirus. Het risico bestaat dat Suriname verslaafd raakt aan het gratis oliegeld en nergens anders meer in geïnteresseerd zal zijn. Als de olie opraakt, zal het land weer terug zijn bij af, of erger: andere delen van de economie, zoals landbouw, zullen zijn ingestort.
President Santokhi pleit terecht voor een oliefonds naar Noors model om de toekomstige olie-inkomsten verstandig te besteden en de economie toekomstbestendig te maken door te investeren in sectoren zoals landbouw en toerisme. Het Surinaams model - verdampen en verspreiden onder familie en vrienden - werkt niet. Zo’n oliefonds mag geen tra la la kasreserve van een politieke partij worden, maar een onafhankelijk orgaan, op afstand van een eventueel boefdradig ministerie van Financiën en een tricky Centrale Bank. Stel dat de olieproductie Suriname grofweg 33.000 dollar per inwoner oplevert (20 miljard gedeeld door de bevolking), dan zou bij goed beheer van het oliefonds - door zorgvuldig investeren in buitenlandse aandelen, obligaties en vastgoed - over 20 jaar een fondsomvang van 100.000 dollar voor iedere Surinaamse burger mogen worden verwacht.
Inspraak en controle zijn essentieel bij de verdeling van de olie-inkomsten. Er moet in ieder geval geïnvesteerd worden in de vier pijlers voor duurzame economische groei: 1 menselijk kapitaal, 2 law and order, 3 eigendomsrechten en 4 morele integriteit. De participatiegraad in het hoger onderwijs moet binnen 20 jaar stijgen van 5 a 10 procent naar 50 procent. Er moet sprake zijn van een opdringerige, uniforme controle en handhaving van wet- en regelgeving, zonder uitzondering voor familie, vrienden, clans, stammen of lokale heersers. Eigendom is heilig en occupanten moeten worden weggejaagd. Voor de beste zelfcontrole moet grondhuur worden omgezet in eigendom. Eerlijke, betrouwbare ambtenaren zijn onmisbaar voor duurzame groei. Overtollig oliegeld mag niet opgaan aan nyan dringi prisiri, maar moet worden besteed aan jonge bedrijven met innovatieve ideeën en groepen die produceren.
Een obstakel voor economische groei is etnische verdeeldheid: er is niet één wil, maar meerdere willen, dus verlammende besluiteloosheid. Hindostanen, Marrons, Creolen, Chinezen, Javanen, Indianen, willen allemaal iets anders of wantrouwen elkaar. Er is geen duurzame wil voor duurzame groei.
Suriname ondergaat momenteel een pijnlijke hersteloperatie. Het is een goed idee om een voorschot te nemen op toekomstige royalty’s om het herstel te vergemakkelijken en geschoold personeel te behouden. Enfin. Er is hoop. Laat de lichte zoete zwarte olie stromen. Zodra de oliewinning begint, zal Suriname een begrotingsoverschot hebben. De economie zal als een raket omhoogschieten, maar voor hoe lang en wie zal hiervan profiteren?
Vandaag
Gisteren
- Dodelijke aanrijding Garnizoenspad: Bromfietser komt om het leven
- Suriname in de schijnwerpers: Tragikomedie van deze week (15)
- Man zwaargewond na steekpartij door ex-vriendin in Lelydorp
- Pokigron vraagt hulp voor urgente zaken
- Onderwijs op de rand van ondergang
- Santokhi benadrukt belang van RVI voor jonge Surinamers
- DNA bereikt dieptepunt: Geen quorum voor vergaderingen
- Kardinaal Robert Prevost gekozen tot nieuwe paus
- Schoolvervoer per direct hervat
- Nieuwe paus gekozen; witte rook uit schoorsteen van Sixtijnse Kapel
- Loononderhandelingen vastgelopen: Ravaksur Plus zal traject acties inzetten
- Wan Okasi eist geheime stemming voor mensen met beperking
- Militairen ingezet bij vouwen stembiljetten
- Voetganger overlijdt na aanrijding op Martin Luther Kingweg
- Kiezers in Paramaribo en Wanica goud waard in 2025
- Bewolkt in de ochtend met onweer in de middag
- Zwarte rook, geen paus gekozen bij eerste stemming in conclaaf
- Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president
- Column: Positieve mindset
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar
Eergisteren
- De Paradox van het Denken en de Macht (4)
- Strikte regels voor stemmen bij volmacht
- 3 G: ‘Groei-Geld-Geef; Failliete politiek in ontwikkelingsdenken
- Carney bot tegen Trump: 'Canada is niet te koop'
- Man neergeschoten bij gewapende woningoverval
- Kantoor Carvision aan Nieuw Weergevondenweg afgebrand
- OKB roept op tot fatsoenlijke campagnevoering
- Verdachte milieustrafzaak vrij; OM gaat door met onderzoek
- Getuige strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
- OBBS legt schoolvervoer per direct stil: Financiële problemen onhoudbaar
- RVI, rechtvaardige intentie vereist rechtsstatelijke verankering
- Ook vandaag wat verkoeling in de middag
- Security Alliance vraagt ontslagvergunning aan voor 70 werknemers
- Santokhi: Achterstand nazaten Afrikanen door verdeel- en heersbeleid
- Column: Discutabele discussie
- ABOP voor eenheid: We zijn allemaal Surinamers