Peru: Noodtoestand in delen hoofdstad na misdaad-piek
19 Sep, 12:10
foto
De Peruaanse president Dina Boluarte woont een ceremonie bij ter herdenking van de Dag van het Peruaanse leger en de verjaardag van de Slag om Ayacucho, in Lima, Peru, 9 december 2022. (Foto via Reuters)


De Peruaanse president, Dina Boluarte, zei maandag dat haar regering de noodtoestand heeft uitgeroepen in drie districten die zijn getroffen door een piek in de criminaliteit. Het besluit stelt het leger in staat de veiligheid te helpen afdwingen.

De noodstatus werd uitgeroepen in de districten San Juan de Lurigancho en San Martin de Porras, zowel in de hoofdstad Lima als in het noordelijke district Talara, zei Boluarte in een verklaring. Ze voegde er in een interview aan toe dat de maatregel bedoeld was om een "frontale strijd tegen de misdaad en de georganiseerde misdaad."

De maatregel, die volgens premier Alberto Otarola, dinsdag in werking zal treden, schort burgerrechten op, zoals de onschendbaarheid van het huis.

De afgelopen dagen heeft de politie melding gemaakt van aanvallen in San Juan, waaronder het gooien van een oorlogsgranaat in een nachtclub, waarbij bij een andere granaataanval in de buurt minstens vijftien gewonden vielen.

Volgens de ombudsman van het land zijn het aantal misdaden bij de politie in Lima vorig jaar gestegen tot bijna 160.200, vergeleken met 120.350 in 2021.

Lokale autoriteiten hebben de afgelopen dagen de strijdkrachten opgeroepen om de politie te helpen de misdaad te bestrijden, en sommige rechtse wetgevers hebben zelfs harde maatregelen voorgesteld die vergelijkbaar zijn met die van president Nayib Bukele in El Salvador.

De Peruaanse regering heeft dergelijke maatregelen echter uitgesloten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May