Libië: Overstromingen verwoestten kwart van de stad
12 Sep, 22:31
foto
Hele wijken in Derna werden in zee weggespoeld. (Getty Images)


Minstens 10.000 mensen werden dinsdag als vermist opgegeven in Libië als gevolg van overstromingen veroorzaakt door een enorme storm, die dammen deed barsten, gebouwen wegvaagde en maar liefst een kwart van de oostelijke stad Derna wegvaagde.

Alleen al in Derna zijn meer dan duizend lichamen geborgen. Ambtenaren verwachtten dat het dodental veel hoger zal zijn, nadat storm Daniel over de Middellandse Zee raasde naar een land is afgebrokkeld na meer dan tien jaar van conflicten.

Een Reuters-journalist op weg naar Derna, een kuststad met ongeveer 125.000 inwoners, zag gekantelde voertuigen aan de randen van wegen, omgevallen bomen en verlaten, ondergelopen huizen. "Ik ben terug uit Derna. Het is heel rampzalig. Overal liggen lichamen – in de zee, in de valleien, onder de gebouwen", zegt Hichem Abu Chkiouat, minister van burgerluchtvaart en lid van de noodcommissie in de regering die het oosten controleert.

"Het aantal geborgen lichamen in Derna bedraagt meer dan 1.000", zei hij. "Ik overdrijf niet als ik zeg dat 25% van de stad is verdwenen. Heel veel gebouwen zijn ingestort."

De storm, die zondag toesloeg, treft ook de oostelijke steden Benghazi, Soussa en Al-Marj.

Abu Chkiouat vertelde later aan Al Jazeera dat hij verwachtte dat het totale aantal doden in het hele land meer dan 2.500 zou bedragen, aangezien het aantal vermiste mensen toenam.

Tamer Ramadan, hoofd van een delegatie van de Internationale Federatie van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan (IFRC), vertelde verslaggevers in Genève via een videoverbinding vanuit Tunesië: "We kunnen uit onze onafhankelijke informatiebronnen bevestigen dat het aantal vermiste mensen tot nu toe 10.000 bereikt."

Op videobeelden was te zien hoe een brede stroom door het stadscentrum van Derna stroomde nadat de dammen waren ingestort. Aan weerszijden stonden verwoeste gebouwen.

Een andere video die op Facebook werd gedeeld en die Reuters niet onafhankelijk kon verifiëren, leek tientallen lichamen te tonen, bedekt met dekens, op de trottoirs.

Op beelden uitgezonden door de Libische tv-zender al-Masar waren mensen te zien die naar lichamen zochten en mannen in een rubberboot die er een uit de zee haalden.

"We hebben niets om mensen te redden... geen machines... we vragen om dringende hulp", zei Khalifah Touil, een ambulancemedewerker, in een bericht van al-Masar.

Libië verkeert in een politieke chaos sinds de lang dienende heerser kolonel Muammar Gaddafi in 2011 werd omvergeworpen en vermoord, waardoor het land in feite verdeeld bleef met een interim-, internationaal erkende regering die opereerde vanuit de hoofdstad Tripoli en een andere in het oosten.

Volgens de Libische journalist Abdulkader Assad belemmert dit de reddingsinspanningen, omdat de verschillende autoriteiten niet in staat zijn flexibel te reageren op een natuurramp.

"Er zijn geen reddingsteams, er zijn geen getrainde reddingswerkers in Libië. De afgelopen twaalf jaar draaide alles om oorlog", zei hij tegen de BBC.

"Er zijn twee regeringen in Libië... en dat vertraagt feitelijk de hulp die naar Libië komt, omdat het een beetje verwarrend is. Je hebt mensen die hulp beloven, maar de hulp komt niet."

Derna wordt doorsneden door een seizoensrivier die van de hooglanden naar het zuiden stroomt en normaal gesproken door dammen wordt beschermd tegen overstromingen. Een video geplaatst op sociale media toont de overblijfselen van een ingestorte dam 11,5 km stroomopwaarts van de stad, waar twee riviervalleien samenkwamen. De valleien zijn nu omgeven door enorme plassen modderkleurig water.

'Vroeger was er een dam', hoor je een stem zeggen in de video. Reuters bevestigde de locatie op basis van de beelden.

Konvooien van hulp en bijstand waren op weg naar de stad. Chkiouat zei dat er hulp onderweg is en dat de oostelijke regering hulp zou accepteren van de regering in Tripoli, die een vliegtuig heeft gestuurd met 14 ton aan medische voorraden, lijkzakken en meer dan 80 artsen en paramedici.

De speciale Amerikaanse gezant voor Libië, Richard Norton, heeft gezegd dat Washington hulp zal sturen naar Oost-Libië, in coördinatie met VN-partners en de Libische autoriteiten.

Egypte, Duitsland, Iran, Italië, Qatar en Turkije behoren tot de landen die hebben gezegd dat ze hulp hebben gestuurd of bereid zijn dat te doen.



Andere landen, waaronder de Verenigde Staten, zeiden ook dat ze zouden helpen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May