Column: Regering voelt hitte veiligheidsbonden
President Chan Santokhi heeft een record gevestigd en heeft de veiligheidsbonden alle wind uit de zeilen gehaald. De staking van de brandweer, de penitentiaire ambtenaren en de leden van de beveiligings- en bijstandsdienst, heeft maar enkele uren geduurd. Terwijl minister Kenneth Amoksi zich formeel bleef opstellen en op een brief wachtte, heeft de president alle protocollen opzij gezet en voldaan aan de belangrijkste en gemakkelijkste eis die geen cent kost. De bonden wilden ontvangen worden door het staatshoofd en dat gebeurde in enkele uren.
De Surinaamse Politie Bond had zich ook solidair verklaard en zou bij een staking niet optreden tegen zijn makkers. Trouwens, de bond geleid door Poetini Atompai, is nog steeds aangesloten bij de veiligheidsbonden, maar onderhandelt apart. De bond wil niet praten met de minister, maar rechtstreeks met onderhandelaars van de president. De politiebond heeft heel wat zaken kunnen afdwingen voor zijn leden, waar andere veiligheidsbonden gedeeltelijk ook konden meeliften.
Gelukkig heeft de regering gelijk ingezien hoeveel ellende in deze droge tijd zou ontstaan als de brandweermannen roodgloeiend bij hun standpunt zouden blijven. Zij waren zo verhit dat de vonken ervan afvlogen. Op de vergadering vrijdag toonden ze zich bereid om desnoods de huizen in vlammen te laten opgaan om deze weer op te kunnen bouwen in betere tijden. Het was menens bij de vuurvechters om voet bij stuk te houden.
De veiligheidsbonden hebben - hoewel onbewust - het juiste moment gekozen om moord en brand te schreeuwen. De president heeft deze week hoog bezoek van de CEO van TotalEnergies. Er is licht in de tunnel om eindelijk harde afspraken te maken voor het commercialiseren van olie en gas vóór de kust van Suriname. Hoewel het nog enige tijd zal duren voordat de productie op gang zal komen, wordt er al jaren gewacht op dit moment. Een staking van de veiligheidsbonden is op dit moment dus volkomen ongewenst.
Intussen is er een gesprek geweest met de clusterministers en de veiligheidsbonden waarbij afspraken zijn gemaakt over toelagen die alvast zullen worden toegekend. Gisteren is er verder gesproken met het Onderhandelings Orgaan van de Overheid onder leiding van Maurits Hassankhan. Vandaag moet alles in kannen en kruiken zijn over de percentages van de toelagen, want er moet worden gerapporteerd aan de president. En het staatshoofd gaat richting Verenigde Staten deze week, dus dan moet alles rustig zijn in het land, want anders kan de koning die waarnemend president zal zijn, toezeggingen doen waar ook het IMF boos over zal worden.
Nita Ramcharan
Vandaag
Gisteren
- Paus Leo XIV belooft voortzetting hervormingen van Franciscus
- Verwarring door Bondru-billboard: NPS benadrukt zelfstandige koers
- Suriname op de drempel van verandering
- President Santokhi luistert naar zorgen veiligheidsdiensten
- Volksgezondheid: Koop Ozempic alleen via erkende apotheken
- Voorzichtige doorbraak in Amerikaans-Chinees handelsconflict
- A20, DOE en PRO nemen afstand van Bondru-campagne
- Democratie vraagt om oplettendheid
- Staat betwist rechtszaak Stichting Wan Okasi over geheime stemming
- Ook vandaag wat onweersbuien
- Taxiën door de politiek: Steve over verkiezingen en oude tijden
- NDP: Van beloftes naar beleningen - De financiële erfenis regering-Santokhi
- Minister Ramadhin opent politieke aanval op nefroloog Goerdat
Eergisteren
- Milieu Effecten Analyse niet meer gratis
- Eerste zending stembiljetten naar Sipaliwini
- Suriname bouwt aan duurzame toekomst
- Gewapende overval op supermarkt: Winkelier weet te ontkomen
- Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?
- Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname
- Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
- Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
- De Twa-Twa in de Kolenmijn
- Bewolking, regen en onweer
- Vandaag en morgen nationale rouwdagen
- Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
- Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning