Cuba ontdekt oorlogshandel tussen Rusland en Oekraïne
05 Sep, 16:04
foto
De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodríguez (l) ontmoette in april zijn Russische collega, Sergey Lavrov. (Getty Images)


Het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het een mensenhandelring heeft ontdekt die erop gericht is Cubanen te rekruteren om voor Rusland te vechten in de oorlog in Oekraïne. Er stond dat Cubanen die in Rusland woonden en "zelfs sommigen in Cuba" waren "opgenomen in de strijdkrachten die deelnamen aan de oorlog in Oekraïne".

Cuba is een nauwe bondgenoot van Rusland, maar benadrukt in zijn verklaring dat het "geen deel uitmaakt van het conflict in Oekraïne".

Er is nog geen reactie van Rusland gekomen.

Het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft niet gespecificeerd wie er achter de operatie zat.

Afgelopen augustus gaf president Vladimir Putin het Russische leger opdracht het aantal soldaten uit te breiden, nadat de strijdkrachten in Oekraïne zware verliezen hadden geleden.

Een Russische krant, Ryazan Gazette, heeft sindsdien bericht dat Cubanen die in Rusland wonen zich bij de Russische strijdkrachten hebben aangesloten die in Oekraïne vechten in ruil voor een belofte om het Russische staatsburgerschap te ontvangen.

Er zijn ook video's waarin wordt beweerd dat Servische vrijwilligers trainen om samen met Russische troepen in Oekraïne te vechten.

Hoewel het niet duidelijk is of de verklaring van het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verband houdt met de rapporten in de Ryazan Gazette, staat er wel dat "Cuba een stevig en duidelijk historisch standpunt heeft tegen het gebruik van huurlingen".

"We zullen resoluut optreden tegen degenen die zich bezighouden met mensenhandel met als doel Cubaanse burgers te rekruteren om in welk land dan ook wapens te dragen", luidt de verklaring.

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodríguez, publiceerde de verklaring op X, voorheen bekend als Twitter, en voegde eraan toe dat Cuba "de kracht van de wet" gebruikte om pogingen om zijn burgers te rekruteren tegen te gaan.

De verklaring treft een zeldzame dissonante toon in de recente Cubaans-Russische betrekkingen, waarin de twee landen nauwere handelsbetrekkingen hebben gesmeed.

Iets meer dan twee maanden geleden voerden de ministers van Defensie van Cuba en Rusland gesprekken in Moskou, en de Russische minister van Buitenlandse Zaken reisde in april naar het eiland als onderdeel van een rondreis langs de Latijns-Amerikaanse bondgenoten van Rusland.

Cuba is een nauwe bondgenoot van Rusland sinds de Cubaanse revolutie, waarbij Fidel Castro in 1959 de macht greep.

Castro – die de Verenigde Staten herhaaldelijk probeerde omver te werpen, maar er niet in slaagden – koos de kant van Rusland in de Koude Oorlog. Moskou op zijn beurt voorzag de regering in Havana van economische, politieke en militaire steun.

Een geheime overeenkomst uit 1962 waardoor de Sovjet-Unie kernraketten op Cuba kon stationeren om nieuwe Amerikaanse pogingen om het eiland binnen te vallen af te schrikken, leidde tot een van de gevaarlijkste confrontaties tussen de VS en de Sovjet-Unie uit de Koude Oorlog.

Terwijl de Cubaanse rakettencrisis vreedzaam ten einde kwam nadat Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov en de Amerikaanse president John F. Kennedy een akkoord bereikten, zijn de betrekkingen van Cuba met de VS gespannen gebleven, niet in de laatste plaats vanwege de decennialange sancties die de VS aan Cuba heeft opgelegd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May