Armoede simplificeren als keuze is een misvatting
25 Aug, 22:35
foto


Recentelijk heeft een vooraanstaand lid van de VHP, DNA-lid een controversiële uitspraak gedaan, waarin hij suggereerde dat armoede een keuze is. Deze bewering heeft een golf van debat en discussie veroorzaakt, en het is belangrijk om dieper in te gaan op de complexiteit van armoede en wat er echt achter deze opmerking schuilgaat. De uitspraak in kwestie, gedaan door Cedric van Samson lijkt te suggereren dat individuen in armoede simpelweg de verkeerde keuzes maken en dat armoede daarom hun eigen schuld is. Hoewel het belangrijk is dat individuele verantwoordelijkheid wordt erkend, is het belangrijk om te begrijpen dat dit een simplistische kijk is op een uiterst gecompliceerd probleem.

Laten we eerlijk zijn over armoede. In Suriname en over de hele wereld zijn er miljoenen mensen die elke dag strijden om de eindjes aan elkaar te knopen. Armoede wordt vaak gedreven door een combinatie van factoren, waaronder gebrek aan toegang tot onderwijs, gezondheidszorg, fatsoenlijke huisvesting en economische kansen. Het is niet slechts een kwestie van 'kiezen' om uit armoede te komen.

Achter armoede liggen een scala aan factoren die buiten de controle van individuen vallen. Denk aan zaken als, gezondheid en economische ongelijkheid. Niet iedereen begint het leven met dezelfde kansen en mogelijkheden. Laten we niet vergeten dat armoede echte mensen treft. Mensen van alle leeftijden, achtergronden en situaties. Het zijn niet louter 'keuzes' die hen in deze positie hebben gebracht, maar complexe omstandigheden en systemische uitdagingen.

In plaats van de nadruk te leggen op individualisme en schuld, moeten we een samenleving opbouwen die empathie en solidariteit koestert. Het idee dat armoede een keuze is, kan het moeilijker maken om effectieve oplossingen te vinden en degenen die in armoede leven, de nodige ondersteuning te bieden.

De regering, die deze parlementariër ondersteunt, en de bredere samenleving spelen een cruciale rol bij het verminderen van armoede. Beleid en programma's moeten gericht zijn op het vergroten van economische kansen, het bieden van sociale vangnetten en het verbeteren van toegang tot basisvoorzieningen.

In plaats van armoede te simplificeren als 'een keuze', moeten we de realiteit onder ogen zien: armoede is een complex maatschappelijk probleem met diepe wortels in systemen en structuren. We moeten streven naar een samenleving waarin iedereen gelijke kansen heeft om te gedijen en waar empathie en solidariteit centraal staan in onze benadering van deze kwestie.
Suriname verdient beter!

Sunil Oemrawsingh                                                                                                                               Partijraadsvoorzitter DA’91

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May