Mungra vraagt DNA sloop hoofdbureau politie te stoppen
23 Aug, 04:51
foto
Architect Mukesh 'Tommy' Mungra


Bouwkundig ingenieur Mukesh 'Tommy' Mungra heeft zich gewend tot De Nationale Assemblee om de sloop van het hoofdbureau van politie aan de Verlengde Gemenelandsweg te stuiten. Mungra, verbonden bij Adviesbureau voor Architectuur en Constructie, zei eerder op een persconferentie dat het besluit een misdaad tegen de Surinaamse bevolking is. Mungra heeft een open brief geschreven aan de volksvertegenwoordiging. Hij vraagt aan het parlement om de regering op te dragen de sloop van het huidige bouwwerk onmiddellijk stop te zetten. 

De regering heeft volgens Mungra de concrete reden van dit bedenkelijk besluit met de zwaarwegende financiële gevolgen  tot dusver niet kenbaar gemaakt. Enerzijds wordt er geopperd dat besluit zou zijn genomen op grond van onderzoeken waaruit zou blijken dat het gebouw constructief afgekeurd is. Anderzijds wordt er aangevoerd dat het gebouw mogelijk niet aan de veiligheids- en duurzaamheidseisen zou voldoen nadat deze afgebouwd is. Vervolgens heeft de minister van Openbare Werken medegedeeld dat het besluit genomen is op grond van ethische en financieel-economische overwegingen. Hij gaat in de open brief uitgebreid in op deze opgegeven redenen, waarin hij de tegenstrijdigheden aan de kaak stelt.

De huidige regering is van plan om het onvoltooide bouwwerk, ter waarde van circa 3,5 miljoen euro, te slopen en er vervolgens een nieuw bouwwerk neer te zetten, voor een geraamd bedrag van 9 miljoen euro, (exclusief bijkomende sloopwerken, externe ontwerp-, projectmanagement en overige consultancykosten). Het nieuwe gebouw zou in een periode van circa 14 maanden voltooid zijn.

Slopen van het bestaand bouwwerk betekent het vergooien van circa euro 3,5 miljoen, welke gedeeltelijk verkregen zijn uit ontwikkelingshulp. Dit zijn geldmiddelen die het volk van Suriname direct toekomt, benadrukt Mungra. "De inconsistente motiveringen voor sloop en de zeer dubieuze handelingen van de betrokken partijen roepen diverse vragen af. Om te voorkomen dat vele kostbare euro’s van het volk onnodig vernietigd worden, verzoek ik u dringend om eerst te doen vaststellen of dit werkelijk noodzakelijk is".

Mungra vraagt De Nationale Assemblee om de regering op te dragen de activiteiten omtrent de sloop van het huidige bouwwerk onmiddellijk stop te zetten, en:
1. de regering verantwoording en onderbouwing te vragen inzake de redenen voor de sloop van het bouwwerk.
2. Indien deze moverende redenen (deels) van technische aard zijn, verzoekt hij het parlement de regering op te dragen de technische bewijsvoering voor rechtvaardiging van sloop openbaar te maken.

3. Indien er geen deugdelijke technische bewijsvoering bestaat, verzoekt Mungra De Nationale Assemblee om een onafhankelijk deskundig onderzoek in te stellen naar de technische staat van het bouwwerk en de noodzakelijke maatregelen om deze te conserveren zodat ze verder ontwikkeld kan worden met inachtneming van de gestelde veiligheids- en duurzaamheidseisen. Dit onderzoek zal slechts enkele weken in beslag nemen en zal, voor wat betreft kosten, slechts een druppel zijn van het kapitaal dat de regering thans voornemens is te vernietigen (en minder dan een halve druppel van het kapitaal dat de regering wilt uitgeven aan een volledig nieuw gebouw).

"In mijn rol van architect van het huidige bouwwerk sta ik volledig achter het ontwerp en de constructie daarvan, evenals de door de gebruiker vastgestelde veiligheids- en duurzaamheidsaspecten. Het gebouw is immers naar functie ontworpen en berekend, waarbij zeer hoge veiligheden vereist zijn. Ik ben ervan overtuigd dat het behoud van het huidige pand, al dan niet met enkele aanpassingen, in vele opzichten, verstandiger is dan het slopen ervan. De regering zou er goed aan doen eerst de haalbaarheid voor conservering te onderzoeken alvorens radicale sloop zelfs te overwegen", stelt Mungra. 

U kunt de open brief hier downloaden.
pdf-icon.gif Open_brief_aan_DNA.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May