Diaspora wil kennis en kunde inzetten voor Suriname
Surinaamse diaspora en lokale Surinamers zullen op het diaspora seminar ‘Wi Na Wan’ op 21 augustus in Mingle Paramaribo, kennis en kunde delen over het gezamenlijk ter hand nemen van de ontwikkeling van het land. Het seminar is een initiatief van het Diaspora Instituut Nederland (DIN) in samenwerking met de Tabto Group NV. “Wij zijn er niet voor diasporakapitaal”, benadrukt DIN-voorzitter John Brewster.
Volgens Brewster zet het instituut zich in voor het migreren van kennis en kunde en het interesseren van investeerders om in Suriname te ondernemen. “Dat trachten wij te doen met soft diplomatie en instanties bij elkaar te brengen, alleen maar om Suriname te helpen.” Brewster, die tevens bestuurskundige is, noemt het een illusie dat Suriname in staat is zichzelf te ontwikkelen met ongeveer 600.000 man. Hij verwijst naar de oproep van president Chan Santokhi om het land te ontwikkelen met ruim 1 miljoen Surinamers, inclusief zij in diaspora.
Brewster geeft aan dat met 1 miljoen Surinamers, de arbeids- en afzetmarkt nog klein is.” Hij zegt dat het instituut daarom alle kennis, kunde en netwerken die de diaspora in het buitenland heeft opgebouwd, probeert te bundelen, structureren en organiseren, ten goede van Suriname. Met de kennis en kunde en ook de netwerken zal Suriname in staat moeten zijn dat beleid en de nodige wet- en regelgeving als randvoorwaarden voor de diaspora in place te hebben.
Brewster legt onder meer uit dat moet worden nagegaan of de diaspora in beide landen belasting moet betalen en of zij haar verworven rechten in bijvoorbeeld Nederland, behoudt. Verder zal er beleid moeten worden gemaakt voor het type diaspora dat Suriname wil. Zo komt volgens Brewster de ene diaspora om te investeren en terugverdienen, terwijl de andere sec komt om de sociaal culturele band met het land. “Daar moet je apart beleid en regelgeving voor klaar hebben, zodat de mensen het niet moeilijk hebben als ze iets willen doen op cultureel of sociaal gebied.”
Brewster is zelf in Wageningen, Nickerie, geboren en op jonge leeftijd naar Nederland vertrokken. Hij definieert diaspora ruim als iedereen die niet in Suriname woont, maar er wel geboren en getogen is of wiens ouders er geboren en getogen zijn.” Volgens hem behoren ook vrienden van diaspora tot de doelgroep en dus ook hun netwerken in onder meer de politiek en het bedrijfsleven. “Mensen die hart hebben voor Suriname, die zetten we ook in om Suriname te helpen.” DIN heeft dan ook goed contact met de ambassadeur van India en Afrikaanse landen.
Vandaag
Gisteren
- Hakrinbank boekt over 2022 SRD 64 miljoen winst
- NDP kandidatenlijst goedgekeurd door hoogste orgaan
- Van politieke ontwikkeling naar echte vooruitgang!
- Energiespelers Caribisch gebied houden dit jaar beslissende stembusgang
- CBvS lijdt verlies in 2022
- Reactie op 'Politieke participatie... legaliteitsbeginsel'
- Man doodgeschoten te Koemboe in Brokopondo
- Natio maakt zich op voor dubbele confrontatie met Martinique
- De Para-kwestie 2.0: Een Dreigende Herhaling?
- Bewolkte lucht met wat opklaringen
- Veroordeelde 25 jaar celstraf in Kraka roofmoordzaak vrijgesproken
- Problemen Esther Stichting worden aangepakt
- Column: Gold Cup 2025 een noodzaak
- Pakkitow en Meriba niet op NDP lijst; Belfort op plek 50
Eergisteren
- Appartementsrecht in het nieuwe B.W.
- Finabank leent US$ 15 miljoen om MKBs tegemoet te komen
- Oproep aan regering voor noodoplosssing Esther Stichting
- Productiemachines voor L.Willemsberg NV uit SURGE-project
- BOLO sportcomplex vernoemd naar oprichter Jules Ajodhia
- Korpschef: Veiligheid rond verkiezingen 'on track'
- Belangrijke informatie voor PSA-aanvragers
- Fernandes lanceert mobiele game
- Eerste editie Poëzieweek: Unieke kans voor jonge dichters
- Reactie op CHof Vleugellam
- Veel bewolking met regen in de middag
- NDP-fractie wil duidelijkheid over gronduitgifte in West-Suriname
- DNA: Positie Suriname in OAS is om trots te zijn
- DNA geeft zegen tot Caribische overeenkomst Afreximbank