Column: De koning staat schaak
08 Aug, 00:59
foto


Als de koers niet zo hoog was en de goederen in de winkels niet zo duur, hadden we popcorn kunnen kopen en kijken naar het schaakspel dat in rap tempo wordt gespeeld. Er gaat geen week voorbij of er is weer eens een politiek incident. Zelfs het benoemen van de pg, die twee jaar heeft waargenomen in die functie, is niet op een nette manier opgelost. De ABOP, met de koning voorop, heeft aardig wat kritiek geleverd op de benoeming van advocaat-generaal Garcia Paragsingh als vervolgingsbaas.

Het politieke veld lijkt wel op oorlogsgebied. De meesterschaker D.D.B. schijnt uitgeschakeld te zijn. Dit jaar nog - binnen vier maanden - zal het politieke doek formeel voor hem vallen wanneer het Hof van Justitie het vonnis in het 8 decemberproces velt. De eis is voor de derde keer: 20 jaar cel. Wat gaat Nederland blij zijn, want in zijn laatste woord heeft de hoofdverdachte Den Haag van alles de schuld gegeven over wat zich heeft voltrokken vanaf de onafhankelijkheid. Zelfs de meesterschaker heeft zijn hoop gevestigd op de koning, die op dit moment schaak staat.

De koning wordt van alle kanten bedreigd. Zelfs zijn eigen partner VHP heeft hem de oorlog verklaard. Terwijl hij zich opmaakt om in 2025 president van het land te worden, komt oranje met een initiatiefwet om het felbegeerde ambt van staatshoofd door de neus te boren. En dat, terwijl de nieuwe koning al drie jaar als waarnemend president aan het oefenen is. En om te voorkomen dat er een administratieve coup wordt gepleegd, is Chan noodgedwongen om thuis te blijven. Hij kan niet naar de Amazonetop in het buurland, want hij moet de benoeming en beëdiging van de pg in orde maken.

Chan heeft - zonder dat anderen het doorhadden - het Staatsbesluit gewijzigd over tekeningsbevoegdheid van besluiten genomen door de regering. Hij heeft de vp en de ministers uitgeschakeld en wil tonen dat hij nu de machtigste man is in Suriname. Baas telt niet meer en hij is de koning te slim af. Zonder dat Staatsraadsleden het doorhadden, hebben ze de wijziging van het Staatsbesluit goedgekeurd. Het lijkt alsof ze een slaapmiddel toegediend hadden gekregen en in hun slaap vóór gestemd hebben voor wijziging van het Staatsbesluit dat ze niet vooraf hebben gekregen ter bestudering. Het wachten is op het bewijs dat donderdag tijdens de Staatsraadsvergadering gegeven moet worden, door het geluidsfragment af te draaien.

Het is de tweede helft van de regeertermijn. Chan heeft in Welingelichte Kringen duidelijk gemaakt dat hij de baas is en dat iedereen hem uitscheldt als iets fout gaat. Daarom zal hij elke week regeringsvergaderingen houden en zijn stempel drukken. Het zal Chan een worst wezen als ABOP/PL niet meewerken. Met zijn 10 ministers heeft hij quorum en kan hij alles doordrukken. Bovendien heeft hij de ABOP-top ook duidelijk gemaakt dat hij niet zal toestaan dat de president in het openbaar wordt besproken. Gisteren is voor de tweede keer de VHP-ABOP top niet doorgegaan...

De aanvallen op de koning zijn heftig. Een mes in de rug van de eigen partner. Dan heeft het Hof van Justitie al duidelijk gemaakt dat het heeft gekozen voor Paragsingh als pg, want er is een profiel opgesteld en het advies is allang bij de president. De achterban van de koning - onder wie onderkoning Bordo - zit in problemen. Een lijfwacht van hem is in de cel in een coke-zaak. Zijn achterban wil Paragsingh niet als pg, dus de koning staat van alle kanten onder vuur. Lichtpuntje: Aan hem is wel uitgelegd dat hij geen target is, maar je weet maar nooit hoe er met de pionnen op het schaakbord wordt geschoven. De omsingelde koning moet nu tonen hoe hij kan voorkomen dat het schaakmat wordt.

Nita Ramcharan

Advertenties

Saturday 22 June
Friday 21 June
Thursday 20 June