Kabinet President: Incident Amatstam bilateraal oplossen
23 Jul, 16:20
foto
Maroef Amatstam kreeg de boodschap van minister Bronto Somohardjo om zijn nummer 'Libi kon tranga now' te stoppen.


Vrije meningsuiting en artistieke vrijheid binnen de geldende wet- en regelgeving zijn de hoekstenen van de Surinaamse rechtsstaat die te allen tijde moeten worden gewaarborgd. Dat zegt het kabinet van de president naar aanleiding van het incident tijdens het optreden van Maroef Amatstam vrijdag tijdens het Javaans Nieuwjaar op het Onafhankelijkheidsplein.

In een democratische samenleving, zoals die van ons land, staat de vrijheid van meningsuiting centraal als een fundamenteel recht, benadrukt het kabinet van de president.

De zanger heeft vrijdag op het plein het lied 'Lobi Sranan' niet kunnen uitzingen tijdens de viering van het Javaans Nieuwjaar. Hij werd tijdens het optreden ingefluisterd om te stoppen.


Volgens Bronto Somohardjo, minister van Binnenlandse Zaken, had Amatstam vooraf aangegeven dat hij 'Lobi Sranan' zou zingen. "Toen is afgesproken dat hij zou zingen 'a libi kon tranga now, un sabi suma mik en tranga'. Somohardjo: "Toen ik zag dat hij dat niet deed, heb ik hem gevraagd om te stoppen want afspraak is afspraak en ik wil niet dat op mijn podium een verkeerd beeld wordt gecreëerd. Nu is het leven inderdaad hard, maar breng het voor me in context."

De regering hecht groot belang aan het beschermen en bevorderen van een open en inclusief klimaat waar verschillende stemmen en opvattingen vrijelijk kunnen worden geuit. Dialoog en respect voor elkaars standpunten zijn essentieel voor een gezonde en progressieve samenleving, zegt de verklaring van het kabinet van de president.

Benadrukt wordt dat het incident bilateraal zal worden opgelost, met het oog op een constructieve aanpak van het voorval.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May