Vreedzaam wil ook onderzoek naar gronduitgifte mennonieten
14 Jul, 02:56
foto
Assembleelid Jennifer Vreedzaam


In een rappel schrijven aan de waarnemend procureur-generaal, Garcia Paragsingh, heeft Assembleelid Jennifer Vreedzaam (NDP) gevraagd voor het instellen van een onderzoek over de grondaanvraag en uitgifte van gronden in Inheemse woon- en leefgebieden aan derden, waaronder de mennonieten. De leef- en woongebieden van de inheemsen worden geëxploiteerd door ondernemingen zowel private als de staat, zonder dat er rekening wordt gehouden met hen.

Op 25 november 2015 werd de Staat Suriname door het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten veroordeeld, vanwege grove schendingen van mensenrechten in de zaak van de Kalina-Lokono volkeren. Gelet op het feit dat bij de aanvraag en gronduitgifte vermoedelijk handelingen zijn gepleegd die in strijd zijn met wettelijke voorschriften, voorwaarden of procedures om vermoedelijk voor zichzelf of een ander enig onrechtmatig voordeel te verkrijgen, is het van belang dat deze onderzoekingen worden gedaan.

Vreedzaam constateert een ernstige ontwikkeling bij aanvraag en uitgifte van gronden in de Republiek Suriname op grond van uitspraken gedaan door de president in De Nationale Assemblee dat 50 mennonieten en hun families zich in Suriname mogen vestigen. Het vestigen van deze 50 families is een zorgwekkende kwestie geworden en ook hierin is de vraag in hoeverre er vermoedelijk handelingen zijn gepleegd die in strijd zijn met wettelijke voorschriften, voorwaarden of procedures om vermoedelijk voor zichzelf of een ander enig onrechtmatig voordeel te verkrijgen. Het vestigen van 50 families betekent dat er uitgifte van grond is geweest aan derden en Vreedzaam vraagt onderzoek hierin.  
Het DNA Lid spreekt de hoop uit op kort termijn antwoord te verkrijgen van de PG, opdat zaken niet in stilte kunnen worden afgedaan.

U kunt de brief naar de pg, hier lezen.    
pdf-icon.gif Rappelschrijven_pg_tot_onderzoek_gronduitgifte.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May