Asabina: Uitvoerende macht mag DNA niet ontbinden
12 Jul, 04:52
foto
BEP-topman Ronny Asabina


De regering kan de bevoegdheid niet krijgen om via een staatsbesluit De Nationale Assemblee te ontbinden. Dit is de mening van de BEP. Ronny Asabina, voorzitter van de BEP tevens fractieleider, zegt op een vraag van Starnieuws dat het parlement gekozen is door het volk. In het initiatiefvoorstel van VHP over de wijziging van de grondwet kan de president het parlement ontbinden. "Dit is contra de versterking van burgerparticipatie", stelt Asabina. 

De Assembleeleden Dew Sharman en Cedric van Samson (VHP) hebben een initiatiefvoorstel ingediend voor de wijziging van de Kiesregeling en de grondwet. Daarin is ook opgenomen hoe de zittingstermijn van de president en vicepresident kan worden beëindigd en van De Nationale Assemblee. Voor de wijziging van beide wetten is twee derde meerderheid nodig.

De wijziging van de Kiesregeling en aanverwante wetten moet een verbetering zijn van de participatie van de Surinaamse burger, in deze het electoraat, benadrukt Asabina. "Dat moet de leidraad en mede de doelstelling zijn van de wijziging. In het Surinaamse politiek bestel loopt trias politica, de balans tussen de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht, mank. Bij ons worden alleen de samenstelling van DNA rechtstreeks bepaald door het electoraat. De uitvoerende macht wordt door DNA gekozen, middels gedelegeerde bevoegdheid dus van het electoraat. Daardoor zou de uitvoerende macht niet de bevoegdheid mogen krijgen om het besluit van de burgers ongedaan te maken", is de visie van de BEP. 

Anders zou het volgens Asabina zijn als in het initiatiefvoorstel zou worden voorgesteld dat de uitvoerende macht (op het hoogste niveau met name de president en vicepresident) door het volk zou worden gekozen. "Dan zouden beide instituten zich kunnen bogen op een rechtstreekse bevoegdheid van het volk. En dan kunnen ze elkaar in het oog houden middels de zogeheten 'checks and balances', waarbij zowel de wetgevende als de uitvoerende macht door de grondwet en aanverwante wetten de bevoegdheid hebben om de andere naar huis te sturen in bijzondere gevallen, waarbij het noodzakelijk is het bestuur te corrigeren."

Opvallend genoeg gaat de VHP-fractie met haar initiatiefvoorstel volgens de BEP-topman voorbij aan het advies van de commissie Lim A Po, die door de president is ingesteld en nota bene nog niet is ontbonden. "Sterker nog is deze commissie met aanvullende taken belast. De vraag die de gemoederen bezig houdt is of de samenleving ervan moet uitgaan en of geloven dat de VHP fractie een andere weg opgaat en bewandelt dan de president van het land, die ook partijvoorzitter is".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May