Initiatiefvoorstel (VHP) wijzigen Kiesregeling en Grondwet
10 Jul, 12:34
foto


De VHP Assembleeleden Dew Sharman (vicevoorzitter DNA) en Cedric van Samson hebben vandaag twee initiatiefwetten ingediend. Het gaat om wijzigen van de Kiesregeling en de Grondwet. Voor beide wetswijziging is twee derde meerderheid (34 stemmen) nodig. De initiatiefnemers zijn voorstander van landelijke evenredigheid bij de verkiezing van Assembleeleden. De wijziging van de grondwet is noodzakelijk volgens hun voorstel. Ook de NDP fractie heeft eerder een initiatiefwet ingediend, waarbij het niet noodzakelijk is om de grondwet te wijzigen.

Landelijke evenredigheid houdt in dat de vereiste om twee jaar voorafgaand aan de verkiezing te wonen in een district komt weg te vallen. De landelijke evenredigheid garandeert volgens de initiatiefnemers een zo groot mogelijke voldoening aan het gelijkheidsbeginsel en discriminatieverbod. Landelijke evenredigheid is volgens hen in lijn met artikel 55 van de grondwet en internationale verdragen die Suriname geratificeerd heeft. Ze is ook conform het oordeel van het Constitutioneel Hof.

De 51 zetels voor De Nationale Assemblee wordt gehanteerd voor het gehele grondgebied. "Hiermee wordt voldaan in grootst mogelijke mate aan het gelijkheidsbeginsel en het discriminatieverbod. Voorts wordt hiermee voorkomen dat er wederom disproportionaliteit, met als gevolg aantasting van de democratie en soevereine wil van het volk, plaatsvindt vanwege migratiestromen binnen de Republiek Suriname", stellen Sharman en Van Samson. Het aantal (10) kiesdistricten wordt aangepast naar één kiesdistrict.

Aanpassing grondwet
Het tweede initiatiefvoorstel heeft te maken met het aanpassen van de artikelen 56, 61, 91 en 92 van de grondwet. In artikel 56 is de zittingsperiode van De Nationale Assemblee geregeld voor 5 jaar. De initiatiefnemers stellen voor dat de zittingsperiode tussentijds kan worden ontbonden bij Staatsbesluit. Er moeten dan nieuwe verkiezingen binnen vijf maanden worden uitgeschreven. Personen die het initiatiefvoorstel intussen onder ogen gekregen hebben, stellen dat de zittingsperiode van De Nationale Assemblee nooit kan worden opgeheven bij Staatsbesluit. Het gaat om een grondwettelijk orgaan, gekozen door het volk. 

Het twee jaar wonen in een district (artikel 61) vooraf aan de verkiezingen, komt te vervallen en wordt vervangen met twee jaar wonen in Suriname. In het initiatiefvoorstel is ook opgenomen dat de ambtstermijn van vijf jaar van de president en vicepresident (artikel 91) eerder kan worden beëindigd door een besluit van De Nationale Assemblee.

U kunt de voorstellen hier downloaden.
pdf-icon.gif Initiatiefvoorstel_wijziging_van_de_Grondwet.pdf     pdf-icon.gif Initiatiefvoorstel_wijziging_van_de_Kiesregeling_Sharman_en_Van_Samson.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May