In 1863 is juridisch de fysieke slavernij in Suriname afgeschaft. De periode van arbeid verrichten door de slaven onder Staatstoezicht, heeft tien jaar geduurd. Na deze periode hebben de ex-slaven zich vrijelijk verplaatst naar diverse gebieden waar zij tegen betaling arbeid verrichten. De bijdrage die de zichzelf bevrijde slaven geleverd hebben aan de afschaffing van de slavernij in Suriname, is van wezenlijk belang geweest. Dit ondanks de verfoeilijke verdeel- en heersstrategie die kolonisatoren hebben toegepast.
Deze strategie heeft ondanks de mislukking toch enigszins ervoor gezorgd, dat er etnische spanning zich bij de afro Surinamers ontstaan is. Met de komst van diverse immigranten, is de etnische polarisatie toegenomen. De excessen als gevolg van de voornoemde polarisatie, heeft ook anno 2023 nog steeds de eenheid op diverse momenten aangetast. Tegen deze achtergrond moet er beleid ontwikkeld worden om te geraken tot nationale eenheid en solidariteit. De schade die de slavernij verricht heeft, moet volgens de BEP procesmatig gerepareerd worden. Dit reparatietraject zal op basis van eerlijkheid en gelijkheid geschieden. De basis voor natievorming zal zichtbaar deel moeten zijn van het reparatieproces
De politieke partij BEP zal het ingang gezette reparatietraject, in haar politiekvoering actief meenemen en een zichtbare bijdrage leveren, welke zal moeten leiden tot de zo noodzakelijke natievorming. De partij zal voorts bevorderen dat elke vorm van populisme en narcisme die opduiken binnen het kader van reparatie en natievorming, weggevaagd wordt. Dit zal gebeuren met alle geoorloofde democratische middelen. De vijand moet buiten het traject dat moet leiden tot reparatie en eenheid/natievorming, gehouden worden. The enemy must not be within.
De partij wil alle Surinamers oproepen het 160 jaar van afschaffing van de fysieke slavernij om te bezinnen over de maatschappelijke positie die met name de nazaten van de tot slaafgemaakten in de komende decennia zullen moeten innemen. Het mag niet zo zijn dat de afro Surinamers voor een groot deel tot de categorie gemarginaliseerden behoren of gerekend worden.