Koning Willem-Alexander biedt excuses aan voor slavernijverleden
01 Jul, 09:55
foto
De Nederlandse koning Willem-Alexander heeft zojuist 'sorry' gezegd voor het wrede koloniale verleden. Nederland heeft ruim 550.000 mensen uit Afrika tot slaafgemaakt. (Beeld: NOS)


"Ten kon draai, de tijden zijn veranderd. Den keti koti fu tru. De ketenen zijn verbroken. Echt waar." Koning Willem-Alexander van Nederland heeft zojuist excuses aangeboden voor het Nederlandse slavernijverleden. Hij hield een toespraak tijdens de nationale herdenking slavernijverleden in Oosterpark in Amsterdam. Zijn toespraak werd live uitgezonden door de NOS.

Velen in het publiek raakten emotioneel tijdens de toespraak van de koning. De excuses zijn met luid applaus ontvangen. De Nederlandse premier Mark Rutte bood vorig jaar december al namens zijn regering excuses aan voor wat de slaafgemaakten is aangedaan.

In Suriname is op bezoek de vicepremier van Nederland Wopke Hoekstra voor een officieel bezoek. Hij is tevens ook minister van Buitenlandse Zaken. Hoekstra zal hier verschillende activiteiten bijwonen en gesprekken voeren met de Surinaamse autoriteiten. Hij werd op de luchthaven verwelkomd door minister Albert Ramdin.



Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May