'Reactie op het artikel 'Reactie op N.J.'
29 Jun, 22:28
foto
Assembleelid Nisha Jhakry (VHP)


De reactie van het voormalige NDP-lid Danielle Sumter op mijn artikel laat zien dat de NDP probeert de bevolking wederom te misleiden. De NDP wil voordoen alsof de moeizame financieel-economische situatie van heden volledig los staat van de oorzaken die door de NDP geschapen zijn. Dat is puur struisvogelpolitiek, waarbij de NDP de lezer zand in de ogen strooit.

Met struisvogelpolitiek hoopt de NDP dat de samenleving het verleden liefst vergeet en dat deze regering alle blaam krijgt. Helaas is het een bekend politiek spelletje van de NDP. A no mie. In de tachtiger jaren was Suriname o.l.v. de huidige voorzitter van de NDP bankroet. De toenmalige regering droeg een bankroet land over. In 2000 gebeurde hetzelfde.
De NDP had alle geld opgemaakt en toen moest de regering Venetiaan met het duo Telting (Centrale Bank) en Hildenberg (Financiën) alle zeilen bijzetten om de economie van Suriname weer op spoor te krijgen. Hetzelfde zien we weer in 2020 dus voor de derde keer. De regeringsmacht is toen eerder overgedragen, omdat de regering Bouterse geen geld had om de ambtenaren te betalen.

Als je dat niet kan betalen dan is de kas dus leeg. De CBvS, De Postspaarbank en enkele Parastatale bedrijven waren leeggeplunderd. De opdrachtgevers lopen vrij rond en de uitvoerders zitten nu achter de tralies. Het kabinet van de president was ook leeggeplunderd.

Het verschil tussen 1987 en 2000 is dat er in 2020 niet alleen een lege kas was achtergelaten, maar ook nog een grote berg schulden. Het volk zit nu met een schuld van 4 miljard in zijn maag. De toenmalige minister van Financiën Gillmore Hoefdraad, heeft daarvan geen overzicht overgedragen, maar ging weg met de harde schijf van de computer en vluchtte samen met zijn handlangers het land uit.

Mevrouw Sumter benoemt weer enkele beloften die deze regering/VHP tijdens de verkiezingen van 2020 had gedaan aan het volk niet is nagekomen. De VHP wist dat de regering van de NDP met als voorhoede spelers Bouterse/Adhin/Hoefdraad, een aardappelen- en uienbeleid had gevoerd. Maar na het aantreden van de nieuwe regering kon ze niet bevroeden dat de situatie veel en veel somberder was dan eerder gedacht.

De regering Bouterse/Adhin/Hoefdraad heeft een financiële ravage aangericht, daarom kan deze regering niet alle beloften nakomen. De vorige regering leefde op grote voet van geleend geld dat nu terugbetaald moet worden. Dat drukt zwaar op de begroting, zodat niet alles wat beloofd is kan worden gerealiseerd. Maar die beloften zullen wel ingelost worden.
Eigenlijk moet mevrouw Sumter niet praten over beloftes, want haar partij heeft in de 10 jaren zoveel beloofd dat het volk de tel kwijt is. Ik benoem een paar van de beloften van de NDP: brug over de Corantijnrivier, brug over de Marowijnerivier, Highway met 8 banen, oplossen van het grondenrechtenvraagstuk, 18.000 woningen, 8 flats met 250 wooneenheden, voedselschuur voor de Caricom, Diepzeehaven, Highway naar Brazilië, Het trein-project van Poelepantje tot Onverwacht. Zie filmpje: https://youtu.be/xkazZclBspY. De huizenfabriek te Onverwacht is overwoekerd met onkruid.

Welke van de genoemde projecten zijn gerealiseerd mevrouw Sumter? De koers van de Surinaamse gulden bedroeg vlak voor de staatsgreep van de NDP voorlieden 1 USD = Sf 1,80. De koers van de Surinaamse gulden bedroeg in mei 1987 1 USD = Sf 12 op de zwarte markt. Dus van 1.80 naar 12 is een afwaardering van 566%. In mei 2020 bedroeg de koers niet SRD 7,52 zoals mevr. Sumter aangeeft, de cambiokoers was SRD 20. Overigens hadden onafhankelijke deskundigen berekend dat als de regering Santokhi/Brunswijk hetzelfde beleid als van de NDP zou voortzetten, de koers voor de periode 2022-2025 zou uitkomen op gemiddeld SRD 199 voor een Amerikaanse dollar (Starnieuws 25 sept 2020). De huidige koers van SRD 37 zou liever lager moeten zijn, maar het volk is in ieder geval behoed voor de veel hogere NDP koers. Laat dat ook een keer gezegd zijn.

Tot slot. Mevrouw Sumter, het waterprobleem van Henar is niet van vandaag, de NDP is bijkans 23 jaar aan de macht geweest, hoe heeft uw paarse partij het waterprobleem van Henar niet kunnen oplossen? Het waterprobleem van Henar zal ook opgelost worden. Laat ik duidelijk zijn, uw partij is vanaf 1980 de veroorzaker van de meeste ellende in Suriname.

Niesha Jhakry,
DNA-lid

(Hiermee wordt deze discussie afgesloten)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May