Reactie op N.J.
28 Jun, 04:47
foto


Ik heb kennis genomen van de nietszeggende reactie van de mevrouw. Alvorens in te gaan op wat zij aan gebrabbel heeft neergepend zou ik haar willen adviseren om te werken aan de beloftes die haar partij aan de rijstboeren van Nickerie heeft gemaakt. Voor hen zou haar partij de government-take afschaffen en zou ureum goedkoop worden binnengehaald. Ik hoop niet dat ze voor de beloften gedaan door haar partij ziende blind en horende doof is.

Gelukkig geeft de mevrouw volmondig toe dat wij een moeilijke periode doormaken. Daarmee beaamt ze dat het beleid van haar regering de afgelopen 3 jaren is gefaald en stemt ze toe met wat in het artikel “Resultaat van het IMF” staat.

Ze zoekt naar de oorzaak van de crisis en gaat daarvoor terug naar de onafhankelijkheid. Een attente DNA-lid, zou het plan “Crisis en Herstel 2020-2022” pakken en lezen wat de oorzaak is geweest van de crisis van 2015–2016. Daar zou ze op bladzijde 23 en 24 lezen hoe scherp de prijzen van goud en olie in de jaren 2015 en 2016 waren gedaald. De goud- en oliecrisis heeft niet alleen Suriname maar de wereld getroffen.

Echter kan de oorzaak van de huidige crisis waarin het land verkeert niet aan de inkomsten liggen. Trouwens de prijs van olie en goud zijn zeer hoog. Staatsolie heeft alleen vorig jaar US$ 320 miljoen overgedragen aan de staatskas. De oorzaak van de huidige crisis waarin het land verkeerd ligt onder andere in wanbeleid en corruptie. Trouwens de lijst van plannen en documenten die haar partij, de VHP, voor de verkiezingen had om het land te redden schijnen niet te hebben gewerkt. Terecht merkt de heer Karel Eckhorst dat het land niet een geldprobleem maar leiderschapsprobleem heeft.

Mevrouw zou voor eigen kennis ook de inzichten van VES kunnen lezen. Zij zou dan beter begrijpen waarom haar regering zo sterk gefaald heeft in haar beleid. Van hun eigen Crisis- en Herstel plan dat in 2022 is verlopen is niet eens 50% gerealiseerd. Het zou sieren als zij in haar reactie ook zou meenemen waarom Suriname 4 tranches van IMF heeft gemist.

Gelukkig geeft mevrouw ook aan dat het niet terugbetalen van de rente en aflossingen een bewuste keuze is geweest. Ik breng haar in herinnering het besluit van de president en vicepresident die op Drie Tabiki was genomen om de rente van de Oppenheimer leningen niet te betalen en alle Surinamers in november en december 2020 een srefidensi en kerstbonus te geven.
In het 1e kwartaal rapport van bureau Staatsschuld staat op bladzijde 3 “Aan het eind van het eerste kwartaal bedroegen de betalingsachterstanden op de totale schuld US$ 522,4 miljoen”. Ook dit zal gedragen worden door de toekomst.

Ze doet het goed om niet in te gaan op zaken die in mijn artikel worden benoemd. Immers ze kan niet ontkennen dat: de inflatie skyhigh is, dat de koopkracht bijna volledig geërodeerd is, dat de armoede schrikbarende vormen aanneemt, dat de werkloosheid toeneemt, dat ondernemers met de grond gelijk zijn gemaakt en dat er nog steeds geen zicht op verbetering is.

Ter illustratie hoe slecht de situatie is verwijs ik haar naar het bericht van Starnieuws “Mensen met een beperking met handen in het haar”. Het is ronduit schaamteloos wat deze regering met de mensen met een beperking uithaalt.

Ik neem haar dan niet kwalijk dat ze een compliment van IMF aan regering zit te promoten. Voor de desastreuze gevolgen van het beleid van der regering heeft ze geen ogen. Ook niet voor het leed van het volk. Ik wil haar wel herinneren dat het haar voorzitter was die had aangegeven nooit naar het IMF te gaan.

Trouwens ze schrijft over de devaluatie van de periode 1996–2000, niet realiserende dat de grootste devaluatie in de geschiedenis van dit land wij in deze periode van haar regering hebben gehad. Een devaluatie van SRD 7,52 naar SRD37,80 (402,65%) voor de US-dollar.

Afsluitend wil ik haar wel vragen om ook te bespreken waarom het water probleem van Henar niet structureel wordt aangepakt. Draagt ze kennis van het probleem van Henar?

De NDP luistert altijd naar het volk, en evalueert ook altijd. Daarom is de NDP gegroeid van 3 zetels in 1987, tot 19 zetels in 2010. Onder elke regering met een NDP signatuur is er een duurzame basis gelegd voor de ontwikkeling van Suriname. Ik daag uw regering uit om ook zulke verworvenheden te realiseren.

Ten aanzien van de NDP wil ik haar vriendelijk vragen om de ontwikkelingen te blijven volgen. Voor mij is met deze opmerking deze discussie afgesloten.

Daniella Sumter
Gewezen DNA-lid
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May