Ziende blind en horende doof
25 Jun, 20:42
foto
Assembleelid Niesha Jhakry


(ingezonden)

Reactie op het artikel Resultaat van het IMF programma van gewezen DNA-lid Daniella Sumter. Ik zou eigenlijk niet willen reageren op het artikel maar dan zou het fabeltje van het gewezen DNA-lid een eigen leven gaan leiden. Men zou gauw geneigd zijn het verhaal te geloven. Ik ga als DNA-lid niet ontkennen dat wij een moeilijke periode doormaken. Maar wat is de oorzaak van de ellende die wij nu doormaken? Wie heeft deze crisis veroorzaakt? Het schijnt dat het gewezen DNA-lid Daniella Sumter, ziende blind en horende doof is.

Vanaf de staatsgreep op 25 februari 1980, gaat het bergafwaarts met Suriname met uitzondering van de periode 2000-2010, toen de Frontregering aan de macht was. De periode 2010-2020, toen de NDP aan de macht was, hadden we te maken met een ongekende financiële chaos en graaicultuur, de feiten zijn alom bekend. 

Inderdaad, het ‘Herstelplan’ heeft als doel de basis te leggen voor een sterk, weerbaar en inclusief economisch herstel door het beschermen van de armen, het verlagen van de inflatie, het herstellen van de schuldhoudbaarheid en investeringen in de toekomst. De rente- en terugbetalingsverplichtingen van de Oppenheimer leningen waren dusdanig hoog dat Suriname niet kon voldoen aan die verplichtingen.

Als aan die rente- en terugbetalingsverplichtingen voldaan zouden worden, zou er geen geld zijn voor  salarissen, sociale uitkeringen en subsidies etc. Door de herschikking met India en die 2e tranche van het IMF, heeft Suriname nu meer ademruimte om zaken te doen. Suriname is weer op schema om het Herstelplan uit te voeren.

Ik ga niet in op de zaken die mevrouw Sumter benoemd heeft, want zij heeft het meer van horen zeggen. Aan de veren kent men de vogel. Ik ga wel in op wat het IMF zegt: “Dat de Uitvoerende Raad van het IMF, tijdens de vergadering op 14 juni heeft aangegeven onder de indruk te zijn van de commitment en ownership van Suriname. Suriname heeft onder leiding van president gecommitteerd om de economie structureel gezond te maken. Daar waar veel landen en leiders moeite zouden hebben om diverse maatregelen te treffen en een IMF-programma zouden stopzetten, is Suriname juist doorgegaan”. Dit is heel belangrijk en heeft veel meer waarde dan de fabeltjes van mevrouw Sumter.

Laat mevrouw Sumter, eerst een grondige evaluatie plegen wat de NDP in de periode 1996-2000 en 2010-2020 uitgespookt heeft voordat ze met aantijgingen komt richting regering Santokhi. In 1996 was de koers 1 op 3600 SF en dan kan je hieruit herleiden wat voor beleid de NDP voert als ze aan de macht is.

Gewezen minister van NH en directeur van Grassalco, Sergio Akiemboto, heeft in Bakana Tori op 23 juni 2023 gezegd dat het volk de NDP in 2020 heeft afgestraft. Hij zei heel treffend dat de NDP de laatste verkiezing uit handen heeft gegeven door haar eigen handelen. "A volk straf unu af". De NDP moet naar zeggen van Akiemboto, vooral veel meer aandacht gaan besteden aan financieel-economische zaken, omdat daar de zwakte van deze partij ligt.

Niesha Jhakry,
lid van DNA (VHP)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May