Vooroordelen jegens vrouwen niet verbeterd in tien jaar tijd
28 Jun, 10:41
foto


De vooroordelen jegens vrouwen zijn in tien jaar tijd niet verbeterd. Wereldwijd lopen bijna 9 op de 10 mannen en vrouwen nog steeds met dergelijke vooroordelen rond. Zo vindt maar liefst 25 procent van de mensen het gerechtvaardigd dat een man zijn vrouw slaat.

Dit blijkt uit het 2023 Gender Social Norms Index (GSNI) rapport. Het rapport zegt verder dat de helft van de mensen wereldwijd nog steeds gelooft dat mannen betere politieke leiders zijn dan vrouwen, terwijl meer dan 40 procent gelooft dat mannen betere zakenmensen zijn dan vrouwen. Voorts is erin opgenomen dat in 2021 het geschat bruto nationaal inkomen per hoofd van de bevolking in Suriname US$ 8.866 bedroeg voor vrouwen, en voor mannen bijkans het dubbele: US$ 16.506.

In het GSNI-rapport van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) worden de meest recente gegevens van de World Values Survey weerspiegeld. De GSNI kwantificeert vooroordelen jegens vrouwen en legt de houding van mensen ten opzichte van de rol van vrouwen vast aan de hand van vier belangrijke dimensies: politieke, educatieve, economische en fysieke integriteit. Deze vooroordelen gelden voor alle regio's, inkomensniveaus en culturen, waardoor ze een mondiaal probleem worden.

Het rapport stelt onder meer dat in landen met een grotere voorkeur voor sociale normen tussen mannen en vrouwen, vrouwen maar liefst zes keer zoveel tijd besteden aan huishoudelijke taken dan mannen. De onderwaardering van de capaciteiten van vrouwen beperken de keuzes en kansen van vrouwen door gedrag te reguleren en grenzen te stellen aan wat vrouwen geacht worden te doen en wat te zijn.

Vooroordelen op het gebied van sociale gendernormen vormen een grote belemmering voor het bereiken van gendergelijkheid en het mondig maken van alle vrouwen en meisjes. In het document wordt dan ook vastgesteld dat wanneer de vooroordelen jegens vrouwen niet worden aangepakt, er geen gendergelijkheid zal worden bereiken, zoals is opgenomen in de Sustainable Development Goals (SDG's).

Dat de wereldwijde GSNI-waarde de afgelopen tien jaar weinig is veranderd, toont de hardnekkigheid van sociale normen aan. Toch kunnen deze normen veranderen, onder meer door invloedrijke mensen in groepen. Schadelijke sociale normen en praktijken kunnen ook worden afgezwakt door mensen te informeren over de negatieve effecten van vooroordelen en bepaalde normen.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May