LVV-minister: We weten hoe lek onze grenzen zijn
19 Jun, 00:01
foto
Autoriteiten in Frans-Guyana nemen illegaal geïmporteerde groenten en fruit uit Suriname, in beslag.


De ruim 1.150 kg in beslag genomen groenten en fruit uit Suriname door de Franse justitie, zijn waarschijnlijk illegaal vervoerd naar het buurland. Dit zegt minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) desgevraagd aan Starnieuws. "Voor zover ik het heb kunnen nagaan, betreft het een illegale zending. We weten allemaal hoe lek onze grenzen zijn", merkt de bewindsman op.

De Franse justitie en diverse andere diensten hebben monsters genomen van de groenten en fruit. Hieruit blijkt dat de groenten en fruit een hoog gehalte ethefon, een middel om ze snel te laten rijpen, bevatten. Vijf mensen zijn voor de rechter gedagvaard, meldt het parket in Cayenne.

Het Openbaar Ministerie in Cayenne heeft van 13 tot 16 juni een omvangrijke controleoperatie heeft uitgevoerd. Aangetoond is dat ethefon willens en wetens werd gebruikt en illegaal werd geïmporteerd op producten die al besmet waren uit Suriname, zegt Yves Le Clair, officier van justitie bij de rechtbank van Cayenne.

Minister Sewdien merkt op dat er ook legaal producten over de grens gaan naar Frans-Guyana. Meestal gaat het om producten in verwerkte vorm.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May