Goede planning nodig bij ontwikkeling olie en gas
Ook deze tweede discussie had als centraal onderwerp de extractieve industrieën. Richtte de eerste discussie zich op de gevolgen van met name de olie en gasindustrie op democratie en het milieu, de aandacht van deze tweede discussie lag op de te verwachten sociaal maatschappelijke effecten. De panelleden waren Rosita Sobhie (econoom), Ruben del Prado (Public Health expert) en Kirtie Algoe (socioloog).
Sobhie gaf aan dat de olie- en gasindustrie wel zal zorgen voor economische groei, maar dat dit niet vanzelfsprekend zal leiden tot ontwikkeling, welvaart en welzijn van het volk. Hiervoor is er een langetermijnplanning nodig, en die moet onderbouwd zijn met harde cijfers. Er is sinds 2012 geen census meer gehouden. Het is zo goed als onmogelijk om goed te plannen met verouderde of afwezige data. Uit de cijfers blijkt wel dat Suriname zijn arbeidspotentieel kan optimaliseren om bij te dragen aan werkelijke ontwikkeling. Nu zijn er ontzettend veel drop-outs (1 op 3 VOS leerlingen verlaten de school zonder diploma), waardoor het arbeidspotentieel vanwege het lage opleidingsniveau onderbenut dreigt te blijven. Verder zorgt de economische onzekerheid, veroorzaakt door onder andere inflatie, koopkrachtdaling en lage lonen, dat een groot deel van de bevolking arm blijft. Olie en gas zullen deze problemen niet oplossen als er niet goed wordt gepland.
Del Prado stelde dat de principes van Public Health ter voorkoming van ziekten ook toegepast kan worden op de uitdagingen van olie en gas. Met goede langetermijnplanning kunnen problemen worden voorkomen voordat ze uit de hand lopen. Hier zijn de grote oliemaatschappijen zich ook van bewust en passen hetzelfde principe van preventie zeer transparant toe bij bijvoorbeeld het boren en transporteren van olie en gas. Civil society kan een bijdrage leveren door de bedrijven en beleidsmakers verantwoordelijk te houden voor behoorlijk bestuur.
Algoe gaf aan dat de sociale kosten van olie en gas zullen botsen met de branding van Suriname, die de culturele en biodiversiteit centraal stelt. Die culturele en biodiversiteit kunnen sterk beïnvloed worden door een toename in ongelijkheid, de introductie van nieuwe elites, en de verdere politieke machtsverdeling langs etnische lijnen. De olie- en gasindustrie heeft namelijk een beperkt aantal gespecialiseerde arbeidsplekken beschikbaar, waarvoor meestal expats worden aangenomen. Sectoren zoals vastgoed, horeca, en supermarkten spelen gauw in op deze relatief kleine groep werkers die goed verdienen.
Dienstverleningsectoren zullen zich op hun richten- fruit dat zij gebruiken zal worden geïmporteerd, de horeca die zij gewend zijn in hun thuislanden zal hier neerstrijken, tegen hun prijzen, gebaseerd op hun inkomen. Prijzen zullen dus stijgen, betaalbare huisvesting nog schaarser worden en het straatbeeld zal drastisch kunnen veranderen. Om dergelijke sociale kosten te voorkomen is het cruciaal om de transparantie over besluiten te verbeteren, de sociale dialoog met stakeholders voort te zetten en het transitiebeleid alvast voor te bereiden.
Uit de discussie bleek dat Suriname kan leren van landen als Trinidad & Tobago en Guyana. In Trinidad is er namelijk beleid gemaakt over local content and participation, wat ertoe heeft geleid dat er meer inkomsten van olie en gas zijn geïnvesteerd in de samenleving dan als er een enge benadering van local content was aangehouden. In Suriname is er momenteel geen beleid om een onshore olie- en gasindustrie op te zetten. Van meerdere kanten werd benadrukt dat de inkomsten voor Suriname uit de te verwachten olie en gasboom voornamelijk beperkt zullen blijven tot de inkomsten die via de Staat verkregen zullen worden. Offshore olie en gas brengt geen geweldige toename in lokale werkgelegenheid met zich mee, en ook de verdiensten via de zgn.’local content’ zullen beperkt zijn. ‘Op een boorplatform werken 100 tot 200 mensen. Hoeveel veiligheidsschoenen gaan ze nodig hebben?’, werd gesteld.
Vandaag
-
09:29
Criminelen slaan toe in woning ondernemer: grote geldbedragen buitgemaakt
-
08:50
SEOB over kansen, uitdagingen en beleidskeuzen
-
06:52
Wat moet er veranderen?
-
04:54
Regen en onweer op Moederdag
-
02:56
Taxiën door de politiek: Landbouwers zetten door in moeilijke tijden
-
00:58
Afscheid van 'Oom Jules': een man van visie, moed en verbinding
-
00:00
Sewcharan: Kiezers hebben kans om corruptie aan te pakken
Gisteren
- Paus Leo XIV belooft voortzetting hervormingen van Franciscus
- Verwarring door Bondru-billboard: NPS benadrukt zelfstandige koers
- Suriname op de drempel van verandering
- President Santokhi luistert naar zorgen veiligheidsdiensten
- Volksgezondheid: Koop Ozempic alleen via erkende apotheken
- Voorzichtige doorbraak in Amerikaans-Chinees handelsconflict
- A20, DOE en PRO nemen afstand van Bondru-campagne
- Democratie vraagt om oplettendheid
- Staat betwist rechtszaak Stichting Wan Okasi over geheime stemming
- Ook vandaag wat onweersbuien
- Taxiën door de politiek: Steve over verkiezingen en oude tijden
- NDP: Van beloftes naar beleningen - De financiële erfenis regering-Santokhi
- Minister Ramadhin opent politieke aanval op nefroloog Goerdat
Eergisteren
- Milieu Effecten Analyse niet meer gratis
- Eerste zending stembiljetten naar Sipaliwini
- Suriname bouwt aan duurzame toekomst
- Gewapende overval op supermarkt: Winkelier weet te ontkomen
- Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?
- Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname
- Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
- Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
- De Twa-Twa in de Kolenmijn
- Bewolking, regen en onweer
- Vandaag en morgen nationale rouwdagen
- Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
- Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning