Bezoek president Murmu aan Suriname is historisch
04 Jun 2023, 06:46
foto
President Droupadi Murmu bezoekt Suriname van 4 tot 6 juni.


De Indiase president Droupadi Murmu bezoekt Suriname van 4 juni tot 6 juni in een poging de bilaterale betrekkingen van India met de natie, die gebaseerd zijn op diepe historische en culturele banden, verder te versterken. Het laatste presidentiële bezoek van India aan Suriname was dat van president Ram Nath Kovind in 2018.

Het bezoek van president Murmu is in vele opzichten belangrijk. Het bezoek, op uitnodiging van president Chan Santokhi, heeft een enorme historische betekenis, aangezien het samenvalt met de viering op 5 juni ter gelegenheid van de 150e verjaardag van de aankomst van Indiërs in Suriname.

Nadat in 1863 de slavernij in Nederland was afgeschaft, werden in 1873 de eerste Indiers naar Suriname gehaald om op plantages te werken. Tussen 1873 en 1916, toen het indenture-systeem werd stopgezet, werden 34.000 Indiërs naar Suriname gebracht, waarvan er ongeveer 12.000 terugkwamen en de rest in Suriname bleef. Tegenwoordig maakt de Indiase diaspora meer dan 27% uit van de bevolking van Suriname.

Het bezoek komt binnen zes maanden na het bezoek van president Santokhi aan India van 7 tot 13 januari van dit jaar om de Pravasi Bharatiya Diva's als speciale eregast bij te wonen. Hij werd gefeliciteerd met de Pravasi Bharatiya Samman-prijs in 2021. Terwijl hij in India was, had hij niet alleen een ontmoeting met president Murmu, maar ook gesprekken met premier Narendra Modi om mogelijke samenwerkingsgebieden te verkennen. Hij woonde ook de Voice the Global South Summit bij, die virtueel door India werd georganiseerd.

Tijdens haar verblijf zal president Murmu officiële gesprekken voeren met president Santokhi en deelnemen aan een reeks activiteiten die gericht zijn op het eren van de bijdragen van de Indiase gemeenschap en het verkennen van belangrijke sites die verband houden met hun geschiedenis in Suriname. "De Indiase diaspora in Suriname fungeert als een levende brug tussen de twee landen. Ondanks het verstrijken van de tijd heeft de diaspora de gewoonten en tradities uit India behouden, terwijl ze lokale smaken hebben toegevoegd, " merkte Saurabh Kumar op. Hij is secretaris (Oost) op het Indiase Ministerie van Buitenlandse Zaken. Op een persconferentie voorafgaand aan het staatsbezoek van Murmu gaf hij uitgebreide informatie over de reis.

Volgens Kumar strekken de bilaterale betrekkingen tussen India en Suriname zich uit over sectoren als handel en commercie, ontwikkelingssamenwerking, capaciteitsopbouw, landbouw en intermenselijke banden. Suriname steunt India in de internationale fora.

Het bezoek van president Murmu benadrukt zowel de goodwill tussen de twee landen als het toenemende belang van India op het wereldtoneel. Bovendien benadrukt het het belang dat India hecht aan zijn internationale diaspora. Het bezoek zal ook een nieuwe impuls geven en de bilaterale banden tussen India en Suriname verder versterken.

De sterke bilaterale betrekkingen tussen India en Suriname hebben geresulteerd in belangrijke ontwikkelingsprojecten. Als gebaar van solidariteit heeft de regering van India in augustus 2020 voor USD 100.000 aan beschermende uitrusting en levensreddende medicijnen naar Suriname gestuurd om het land te helpen de Covid-19-pandemie te bestrijden. Als blijk van steun heeft de Indiase regering Suriname in maart 2021 ook 50.000 doses van het Made in India Covishield-vaccin gestuurd.

Volgens informatie van de Indiase ambassade in Paramaribo, Suriname, heeft de Indiase regering op het gebied van infrastructuur haar goedkeuring gegeven aan 19 projecten in het kader van het Quick Impact Projects (QIP)-programma. De overkoepelende overeenkomst over QIP werd ondertekend op 10 maart 2023 en individuele Memorandums of Understanding (MoU's) voor vijf prioritaire projecten werden ondertekend op 17 maart 2023.

Bovendien had premier Modi tijdens de India-Caricom-top op het niveau van staatshoofden of regeringsleiders in september 2019 een subsidie van 1 miljoen dollar aangekondigd voor elke Caricom-lidstaat voor projecten voor gemeenschapsontwikkeling in het kader van het India-UNDP-fonds.

Een door Suriname gepresenteerd project 'Verbetering van de levering van vroegtijdige waarschuwingsdiensten aan gemeenschappen van Suriname om hun weerbaarheid tegen overstromingen als gevolg van overmatige regenval te vergroten' met een geschatte totale kostprijs van USD 246.852,71 is goedgekeurd, aldus de Indiase ambassade.
Advertenties

Friday 21 June
Thursday 20 June