Petrobras maakt ommekeer en gaat voor wereldwijde expansie
Petroleo Brasileiro, zoals het bedrijf formeel heet, heeft jarenlang zijn internationale voetafdruk verkleind om zich te concentreren op diepwateractiva in de geroemde pre-saltgebieden van Brazilië, dus zijn impuls om buitenlandse kansen te verkennen is een ommekeer.
President Luiz Inacio Lula da Silva vergeleek tijdens zijn laatste mandaat in 2008 de eerste grote olie-ontdekkingen van pre-zoutvelden ver van de Braziliaanse kust met een winnend lot. Maar exploratierechten die in het afgelopen decennium in gebieden voor de zuidoostkust zijn geveild, hebben de hype niet waargemaakt.
Petrobras worstelt om de bewezen binnenlandse reserves van 8,9 miljard vaten aan te vullen en is in toenemende mate afhankelijk van pre-salt olievoorraden die tegen het einde van dit decennium hun hoogtepunt zouden kunnen bereiken.
Het Energy Research Office van de regering voorspelt dat de huidige Braziliaanse productie van 3,1 miljoen vaten olie per dag (bpd) zal beginnen te dalen na een piek van 5,4 miljoen bpd in 2029.
De belangrijkste gok van Petrobras om zijn reserves aan te vullen was de Equatoriale Marge, zo'n 2.200 km aan diepwater- en ultradiepwaterbronnen langs de noord- en noordoostkust van Brazilië. De meest veelbelovende patch wordt verondersteld te zijn in de Foz de Amazonas, waar 's werelds grootste rivier de Atlantische Oceaan ontmoet. Exxon Mobil heeft niet ver weg in buurland Guyana grote nieuwe ontdekkingen gedaan.
Het Braziliaanse bureau voor milieubescherming Ibama wees vorige maand een verzoek van Petrobras af om een diepwaterput in de regio te boren, daarbij verwijzend naar mogelijke milieurisico's.
De twee bronnen zeiden dat Petrobras niet voorbereid was op de beslissing van Ibama, waartegen het in beroep gaat.
Volgens een van de bronnen is de equatoriale marge het "plan A, B en C" van het bedrijf geweest voor het aanvullen van reserves. Maar als die pogingen mislukken, zal Petrobras naar het buitenland moeten kijken voor toekomstige kansen, zeiden de twee bronnen die om anonimiteit vroegen om gevoelige informatie te bespreken.
"Met al deze discussie en met alle blootstelling waarmee Petrobras te maken heeft gehad aan de Equatoriale Marge, is het zeer waarschijnlijk dat er een strategie zal zijn om de internationale portefeuille te benutten", aldus een van de bronnen. Petrobras is altijd blijven kijken naar kansen in het buitenland, voegde de bron eraan toe, maar het is nu tijd "om beter te kijken".
Mogelijke buitenlandse offshore-doelen zijn onder meer Guyana en Suriname, die een vergelijkbare onderwatergeologie delen als de equatoriale marge, vertelde Petrobras-topman Jean Paul Prates onlangs aan de krant O Estado de S. Paulo.
"Misschien, als het onmogelijk is om te boren (in de Foz de Amazonas), kunnen we iets testen in Guyana en Suriname", zei hij. "Voor nu is het slechts een idee, een intern gesprek."
In maart meldde Reuters dat Petrobras een van de minstens 10 bedrijven was, waaronder Shell en Chevron, die overwogen te bieden op een olieveiling in Guyana, die nu gepland staat voor juli. Prates zei in het interview dat Petrobras nu een deelnamevergoeding had betaald voor de langverwachte Guyana-veiling.
De komende jaren wil Lula dat Petrobras zich richt op de productie van meer hernieuwbare energie. Dergelijke projecten kunnen ook ruimte bieden voor buitenlandse expansie, zegt Mauricio Tolmasquim, Chief Energy Transition and Sustainability Officer van Petrobras.
Hij zei bijvoorbeeld dat Petrobras zou kunnen kijken naar samenwerking met andere bedrijven voor buitenlandse offshore windparkprojecten om ervaring op te doen in een sector waarvoor Brazilië momenteel geen wettelijk kader heeft. Hij benadrukte echter dat het bedrijf waarschijnlijk de aardolieproductie zal moeten opvoeren om zijn groene spil te betalen.
Petrobras heeft verkennende projecten in Colombia, Argentinië en Bolivia, maar de meeste geplande investeringen vinden plaats in Brazilië.
Het is van plan om in 2024 twee nieuwe putten te boren in Colombia, waar het vorig jaar de grootste aardgasontdekking ooit in het land aankondigde. Petrobras verwacht ook in Bolivia en Argentinië te blijven verkennen, aldus een van de bronnen.
Vandaag
-
11:56
Korte Assembleevergadering verwacht; 34 stemmen nodig
-
10:44
Suriname: Wachten op het busje,… het komt maar niet!
-
08:48
Delegatie Israël naar Qatar ondanks geschil over staakt-het-vuren
-
06:51
Champions League of hulpbronnenvloek?
-
04:53
Onweer dient zich al vroeg aan op deze zondag
-
02:55
BRICS bereikt akkoord over gezamenlijke verklaring voor top in Rio
-
00:57
CV Rusland: Man van beleid, integriteit en bruggenbouwer
-
00:01
Simons schrijft geschiedenis als eerste vrouwelijke Surinaamse president
Gisteren
- Politiebericht over 67-jarige vrouw omgekomen bij brand
- Caricom boekt vooruitgang met regionale voedselzekerheid
- Structurele steun voor leerstoornissen in onderwijs
- Dalai Lama: 'Ik wil nog 40 jaar leven'
- Vrouwen Magenta tonen kracht via vakopleiding
- De eerste vrouwelijke president van Suriname
- Petronas start morgen boorcampagne in Blok 52
- Bejaardentehuis getroffen door brand: Vrouw komt om het leven
- Newmont: Reductie personeel te Merian deel van kostenbeheersing
- Personeel FVO eist cao-onderhandelingen: Leiding wijst op dienstweigering
- Ook op deze zaterdag dienen zich onweersbuien aan
- Oude handelsstad van 3.500 jaar oud ontdekt in Peru
- 169 bloeddonoren gehuldigd in Congreshal
- Simons eerste vrouwelijke president; symboliek, verwachtingen en werkelijkheid
Eergisteren
- EZ traint jonge ondernemers in duurzame landbouw
- Caricom viert 52 jaar samenwerking en veerkracht
- VS en Suriname herbevestigen gedeelde waarden van vrijheid en democratie
- Dode bij aanrijding Welgedacht B-weg
- Rusland zet op grote schaal chemische wapens in Oekraïne in
- Twee brandkasten buitgemaakt bij overval op woning
- Menselijke resten aangetroffen op goudnederzetting in Brokopondo
- OM eist 7 jaar cel voor voorbereiden landing drugsvliegtuig in Pusugrunu
- Het belang van het project Van 't Hogerhuysstraat
- Militair beschuldigd van overtreden Wet Verdovende Middelen
- Veel zon, maar ook onweersbuien in de middag
- Diplomatieke spanning tussen VS en Colombia escaleert
- Deken Fraenk vraagt autoriteiten om invulling Constitutioneel Hof
- Politiek pad nu geplaveid; de economische weg ligt vol valkuilen