Petrobras maakt ommekeer en gaat voor wereldwijde expansie
01 Jun 2023, 10:45
foto
Een arbeider loopt op 5 september 2018 het Petrobras P-66-boorplatform binnen in het offshore Santos-bassin in Rio de Janeiro, Brazilië. (Foto: Reuters)


Het Braziliaanse Petrobras zou voor toekomstige groei naar het buitenland kunnen kijken, vertelden twee bronnen met kennis van de plannen van het staatsbedrijf aan Reuters. Het besluit komt nadat milieuregelgevers de hoop op verkenning in de buurt van de Amazone-rivier, waar het in meer dan een decennium zijn eerste grote binnenlandse olie-ontdekking had willen doen, de grond in hadden geboord.

Petroleo Brasileiro, zoals het bedrijf formeel heet, heeft jarenlang zijn internationale voetafdruk verkleind om zich te concentreren op diepwateractiva in de geroemde pre-saltgebieden van Brazilië, dus zijn impuls om buitenlandse kansen te verkennen is een ommekeer.

President Luiz Inacio Lula da Silva vergeleek tijdens zijn laatste mandaat in 2008 de eerste grote olie-ontdekkingen van pre-zoutvelden ver van de Braziliaanse kust met een winnend lot. Maar exploratierechten die in het afgelopen decennium in gebieden voor de zuidoostkust zijn geveild, hebben de hype niet waargemaakt.

Petrobras worstelt om de bewezen binnenlandse reserves van 8,9 miljard vaten aan te vullen en is in toenemende mate afhankelijk van pre-salt olievoorraden die tegen het einde van dit decennium hun hoogtepunt zouden kunnen bereiken.

Het Energy Research Office van de regering voorspelt dat de huidige Braziliaanse productie van 3,1 miljoen vaten olie per dag (bpd) zal beginnen te dalen na een piek van 5,4 miljoen bpd in 2029.

De belangrijkste gok van Petrobras om zijn reserves aan te vullen was de Equatoriale Marge, zo'n 2.200 km aan diepwater- en ultradiepwaterbronnen langs de noord- en noordoostkust van Brazilië. De meest veelbelovende patch wordt verondersteld te zijn in de Foz de Amazonas, waar 's werelds grootste rivier de Atlantische Oceaan ontmoet. Exxon Mobil heeft niet ver weg in buurland Guyana grote nieuwe ontdekkingen gedaan.

Het Braziliaanse bureau voor milieubescherming Ibama wees vorige maand een verzoek van Petrobras af om een diepwaterput in de regio te boren, daarbij verwijzend naar mogelijke milieurisico's.

De twee bronnen zeiden dat Petrobras niet voorbereid was op de beslissing van Ibama, waartegen het in beroep gaat.

Volgens een van de bronnen is de equatoriale marge het "plan A, B en C" van het bedrijf geweest voor het aanvullen van reserves. Maar als die pogingen mislukken, zal Petrobras naar het buitenland moeten kijken voor toekomstige kansen, zeiden de twee bronnen die om anonimiteit vroegen om gevoelige informatie te bespreken.

"Met al deze discussie en met alle blootstelling waarmee Petrobras te maken heeft gehad aan de Equatoriale Marge, is het zeer waarschijnlijk dat er een strategie zal zijn om de internationale portefeuille te benutten", aldus een van de bronnen. Petrobras is altijd blijven kijken naar kansen in het buitenland, voegde de bron eraan toe, maar het is nu tijd "om beter te kijken".

Mogelijke buitenlandse offshore-doelen zijn onder meer Guyana en Suriname, die een vergelijkbare onderwatergeologie delen als de equatoriale marge, vertelde Petrobras-topman Jean Paul Prates onlangs aan de krant O Estado de S. Paulo.

"Misschien, als het onmogelijk is om te boren (in de Foz de Amazonas), kunnen we iets testen in Guyana en Suriname", zei hij. "Voor nu is het slechts een idee, een intern gesprek."

In maart meldde Reuters dat Petrobras een van de minstens 10 bedrijven was, waaronder Shell en Chevron, die overwogen te bieden op een olieveiling in Guyana, die nu gepland staat voor juli. Prates zei in het interview dat Petrobras nu een deelnamevergoeding had betaald voor de langverwachte Guyana-veiling.

De komende jaren wil Lula dat Petrobras zich richt op de productie van meer hernieuwbare energie. Dergelijke projecten kunnen ook ruimte bieden voor buitenlandse expansie, zegt Mauricio Tolmasquim, Chief Energy Transition and Sustainability Officer van Petrobras.

Hij zei bijvoorbeeld dat Petrobras zou kunnen kijken naar samenwerking met andere bedrijven voor buitenlandse offshore windparkprojecten om ervaring op te doen in een sector waarvoor Brazilië momenteel geen wettelijk kader heeft. Hij benadrukte echter dat het bedrijf waarschijnlijk de aardolieproductie zal moeten opvoeren om zijn groene spil te betalen.

Petrobras heeft verkennende projecten in Colombia, Argentinië en Bolivia, maar de meeste geplande investeringen vinden plaats in Brazilië.

Het is van plan om in 2024 twee nieuwe putten te boren in Colombia, waar het vorig jaar de grootste aardgasontdekking ooit in het land aankondigde. Petrobras verwacht ook in Bolivia en Argentinië te blijven verkennen, aldus een van de bronnen.
Advertenties

Saturday 22 June
Friday 21 June
Thursday 20 June