Onrechtvaardig uitstel grondenrechten: tijd voor speciale rapporteur
Moratorium
Waren epistemische en waarden gedreven afwegingen de werkelijke reden voor uitstel van grondenrechten dan zou bijvoorbeeld een moratorium voor alle invasieve, extractieve bedrijfsactiviteiten, inclusief beheersactiviteiten, in de woon- en leefgebieden van de inheemse en tribale volken worden afgekondigd en gehandhaafd. Bedrijfseconomische tegenwerpingen tegen zo een moratorium zouden een luisterend oor verdienen, maar geen instemming. Immers, het ethische ondernemingsrisico, winsten te realiseren ten koste van historische volkenrechten en de ecologische en humanitaire bestaansvoorwaarden van de meest achtergestelde gemeenschappen, kon immers bekend worden geacht.
Bovendien zijn decennia lang al exorbitante winsten, niet weinig buiten het zicht van de Belastingdienst, geaccumuleerd. Ten slotte staat de gang naar de rechter open, indien belanghebbenden menen bedrijfsverliezen te kunnen verhalen op de overheid. Maar nu vindt alweer uitstel van grondenrechten plaats op kosten van de inheemse en tribale volken. Deze onredelijke bestuurlijke bevoordeling van de betreffende kapitaalbezitters ten nadele van de bezitloze gemeenschappen zou als toonbeeld van sociale onrechtvaardigheid en discriminatie kunnen worden gezien. Een overheid die verzaakt te staan voor mensenrechten en sociale rechtvaardigheid, zoals ook opgedragen door de grondwet, verspeelt de geloofwaardigheid van onpartijdigheid.
Speciale rapporteur
Mencke heeft in zijn essay onder meer een 'groep van wijze vrouwen en mannen' voorgesteld. Die zou 'om uit de impasse te geraken', de 'dialoog' tussen betrokken partijen kunnen bevorderen 'op basis van vertrouwen, verantwoording en het inheems duurzaamheidsperspectief'. Zeker gezien het bestuurlijke geloofwaardigheidstekort, kunnen zulke nieuwe vormen van maatschappelijk gezag van beslissende betekenis zijn in het ontstaan van een geïnformeerde publieke opinie en het noodzakelijke niveau van gedachtewisseling dat tot oplossingen kan leiden waartegen geen redelijke bezwaren meer bestaan. Gezien het concept van grondenrechten in belangrijke mate ook volkenrechtelijk is geïnspireerd en gecodificeerd, zou ook de inbreng van internationale expertise een betekenisvolle bijdrage kunnen leveren. Als lidstaat van de Organisatie van Amerikaanse Staten, de OAS, kan Suriname die inbreng realiseren. Paramaribo kan de kennis, ervaring en de internationale statuur inroepen van de Speciale Rapporteur voor de Rechten van Inheemse Volken van de Inter-Amerikaanse Mensenrechten Commissie van de OAS. Het lijkt mij de hoogste tijd!
Henry Does
Vandaag
Gisteren
- Rechterlijke afdwinging afdracht van pensioenpremies
- Verkiezingen in Japan kunnen politieke aardverschuiving veroorzaken
- Een stukje geschiedenis
- Minister Baasaron belooft personeel versterking en vernieuwing
- Kyiv leeft in de schaduw van de sirenes
- Para Farmer Field School stimuleert landbouwondernemerschap
- Suriname en VS sluiten jungletraining succesvol af
- Wie heeft de macht werkelijk in handen?
- Verdachten die na inbraak werden klemgereden door politie veroordeeld
- Veel bewolking met kans op wat regen
- VS en Venezuela ruilen gevangenen uit
- Suriname benadrukt inzet voor duurzame ontwikkeling op VN-top
- Opheffen van het Perscentrum is meer dan een logistieke beslissing
Eergisteren
- Vijf verdachten staan terecht voor diefstal; één ontsnapt uit cellenhuis
- Suriname in de schijnwerpers: de tragikomedie van deze week (17)
- Voetganger overlijdt na aanrijding aan Kwattaweg
- Lula: Amerikaanse importheffing onaanvaardbare chantage
- Stiefopa veroordeeld voor verkrachting tiener
- Zunder belicht oprichting en samenstelling Herdenkingscomité
- Dode en zwaargewonde Martin Luther Kingweg
- Veroordeelde moet SRD 284.000 betalen aan benadeelden
- Van der San: Verwijt over paniek zaaien onterecht
- Bewolking, maar ook heel warme perioden
- Noersalim: Suriname loopt kans op visexportverbod naar EU
- Misiekaba hekelt 'last-minute benoemingen' door voorganger
- Column: Geen volks- maar partij vertegenwoordigers
- Op de valreep reeks bevorderingen en benoemingen op Justitie en Politie