Column: Borrelpraat no. 766
14 May, 22:24
foto


“Broeders van de sopi, wat een leuke en heftige artikelen waren er deze week in de media.”
“Ja, vertelt u ons daarover.”
“He, dat gaat zomaar niet! Jullie zitten er lekker comfortabel bij en ik heb het leeswerk moeten doen.”
“U zegt toch vaak zelf dat we leesluie babbelaars zijn? Welnu, spiet kon. Ik sponsor uw babbelwater.”
“Oke, now you’re talking. Allereerst las ik het verslag van de lezing van Henry Does, alias Theo Para. Die vierde ook zijn 50 jaar schrijverschap.”
“En wat haalde u uit z’n lezing?”
“Een heleboel. En ik ga zijn eerste publicatie weer lezen, nu met andere ogen. Want hij schrijft goed, dat compliment gaf de grote Albert Helman hem ook.”
“Maar soms leek het erop dat hij het bij elke B had over Bouta, Boef, Beest, Boordenaar, Bonderdrukker enzo.”
“Maar niet zo erg als die ene beller uit Nederland, die Roomeo Boos, die het steeds al na 10 seconden bellen heeft over ‘de tot 20 jaar cel veroordeelde moordenaar’ enzo.”
“Biesjaam moet zijn veelbeluisterd inbelprogramma niet meer laten verstoren door dit soort eenzijdige en eentonige, bijna geesteszieke gepraat vanuit het Noorden. Laat die Roomeo hier voor de deur van betrokkene komen schreeuwen, dat is dan manmoedig.”
“Klopt, zo hitsen velen vanuit hun veilige comfortzone aldaar mensen alhier tegen elkaar op. Alsof ze niet kunnen zien dat we ondanks alle tegenslagen toch verder leven met elkaar in dit mooie land.”
“Nou, zo veilig is het daar echt ook niet meer; zie maar hoe in Rotterdam om de haverklap in woonbuurten appartementen door rivaliserende drugsbendes worden opgeblazen.”
“En er blijken hooggeplaatste advocaten hand- en spandiensten voor topcriminelen te verrichten, zoals die onlangs opgepakte advocate.”
“De VES vraagt zich aan het eind van een zeer lezenswaardig artikel, getiteld: ‘Geld uit illegale cocaïnehandel komt in economie terecht’ voorzichtig af of er niet aan legalisatie van deze handel moet worden gedacht.”
“Dat gebeurde toch ook in de USA nadat tussen 1920 en 1933 de productie en verkoop van alcohol was verboden. Die periode werd de ‘drooglegging’ genoemd.”
“En wat was daar het directe gevolg van? Een enorme dranksmokkel en illegale drankverkoop. Het veroorzaakte zelfs het ontstaan van een netwerk van machtige drank-smokkelbendes, zeg maar een drankmaffia.”
“Is die beruchte maffiabaas Al Capone uit Chicago daar niet uit voortgekomen?”
“Klopt helemaal, jongere borrelvriend in ons midden. Maar weet je ook welke politie-officier met zijn kleine team een einde maakte aan het imperium van Al Capone?”
“Ik zag een speelfilm daarover, wie was dat weer?”
“Dat was Elliot Ness en zijn team kreeg als naam 'The Untouchables’. Het boek dat na Ness zijn dood verscheen, leidde tot een tv-serie en later een schitterende speelfilm met als titel die naam van zijn team.”
“Ja, die film bedoelde ik, met in de hoofdrollen Kevin Costner, Robert de Niro en Sean Connery. Drie topacteurs. Hierin wordt goed uitgebeeld hoe de maffia de politietop, de invloedrijkste politici en de rechterlijke macht corrumpeert.”
“Net als in ‘The Godfather’, de verfilming gebaseerd op het boek van Mario Puzo over een maffia-familie van Italiaanse afkomst. Hoe die samen met andere maffia-families de New Yorkse onderwereld beheerste.”
“Ja, ik heb die rolprent meerdere malen gezien, met in de hoofdrollen Marlon Brando en Al Pacino. The Godfather wordt alom genoemd als één van de tien beste films van de twintigste eeuw.”
“Is er dan ook over onze, door de maffia gecorrumpeerde staatsorganen geen boek geschreven of daarover een film gemaakt?”
“O jawel, lees maar het spannende boek ‘Blinde Muren’ van wijlen Rué Hupsel over de cocaïne-doorvoer via Suriname en Frans-Guyana. En Netflix heeft toch ook een soort maffiafilm over de coke-business in Suriname gemaakt?”
“Had onze minister van Bobbis of fa a ministerie dat nen, zich daarover niet boos gemaakt? Zou hij Netflix niet aanklagen of zo?”
“Hebben de Fransen onlangs nog met satellietfoto’s niet laten zien hoeveel illegale vluchten en hoogstwaarschijnlijk dropping van drugs in Suriname plaatsvinden? Zal onze minister ook de Fransen hiervoor ter verantwoording roepen?”
“Of ook de VES naar aanleiding van hun informatieve artikel op Sterrennieuws?"
“Tot zelfs een volledig wisselkantoor aan de Kruiskade in Rotterdam kwam toch laatst als witwas- en investeringsbank van deze bisnis in het nieuws?”
“Wat is daar uit de bus gekomen? Opeens hoor je niets meer daarover, vooral na die lijst met namen die op de social media circuleerde.”
“En wie ging er toen opeens haastig naar Nederland voor gezondheidsredenen, en kwam kerngezond terug? Wie weer?”
“Ik ben het vergeten. Er gaan zovelen voor beterschap daarheen. Zoals die man van die smokkel duikboot. Ook nooit meer iets daarvan gehoord. Die duikboot is te Coppenamepunt gezonken. Case closed, omdat het bewijsmateriaal niet meer door de rechter kon worden gevisiteerd.”
“En ook zeer lezenswaardig vond ik het artikel van de jonge Khan.”
“Welke? Die ene die in Pakistan tot in het Hooggerechtsgebouw werd gearresteerd door zijn politieke tegenstander? Ook daar een maffia, maar dan vanuit het leger.”
“Ons ook niet onbekend, dat gaat vaak samen. Zie nu weer in die Tibiti-cokeaffaire.”
“Maar wat vond u zo goed aan dat artikel vol Passie van die Megawat Khan?"
"Voor mij was het een goede herhaling van iets waarmee die populistische leiders van ons elke keer weer komen, namelijk: geef het volk vis, al is die bijna vervallen, maar leer ze niet zelf vissen, anders worden ze minder afhankelijk van je.”
“Bosje wilde het ook doen met ‘birti wenkri.”
“Anderen vóór hem deden het met een Centraal overheids Inkoopbedrijf, CIS. En we waren toch zo blij met die half afgekeurde rommel die we in het CIS-pakket kregen!”
“Bouw je met goedkope voedselpakketten je economie op? Geef elke sociaal zwakkere een paar zakjes groentezaad, een zak mest, een schop en een tyap. Noem dat een 'productie-basket.”
“Maar de spanningen tussen de twee grote coalitiepartners nemen maar toe; nu wordt het gebied rond het stuwmeer aan Staatsolie toegewezen. En er wordt Vors getekend daar op Grondbeheer, want er is een brede reshuffling op komst. Misschien met een minderheidsregering als gevolg.”
“Alles is beter dan dit gedoe momenteel. Maar alleen het vervangen van een paar vingers zal de hand niet beter doen functioneren. Er moet nu eens eindelijk een sterke sturende kracht komen, in het voordeel van ons land als geheel, en niet alleen in het belang van family-and-friendskliekjes uit de coalitie. Wat voor rommel is dat? Zijn we nou goed gek geworden in dit land?”
“Rustig meester, rustig. Laten we geduldig wachten op de reshuffling, op dat momentum.”
“Goed, daar breng ik een toast op uit. Proost op dat momentum.”
“Proost.”
 
Rappa
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April