VES: Geld uit illegale cocaïnehandel komt in economie terecht
12 May, 00:01
foto


Suriname kan niet getypeerd worden als cocaïne consumptieland, en minder als cocaïne productieland. Suriname wordt aangemerkt als een doorvoerland van drugs, waarbij het spul vanuit de productielanden uit het oosten en midden van Zuid-Amerika via o.a. Suriname wordt getransporteerd via lucht- en zeevracht naar voornamelijk Europa. De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) besteedt in haar jongste editie van INZICHT aandacht aan de illegale cocaïnehandel. Er wordt op gewezen dat geld uit de illegale cocaïnehandel aangewend wordt in diverse sectoren.

Kleine hoeveelheden cocaïne worden door vliegtuigpassagiers meegenomen in de bagage of door het fenomeen bolletjesslikkers. De grote hoeveelheden in termen van tientallen tot honderden kilo’s cocaïne, worden uitgevoerd via de internationale zeeverbindingen. De handel in cocaïne en overige (hard) drugs is illegaal en schaadt de gezondheid van gebruikers, ontwricht gezinnen en sociale structuren, maar is wel lucratief gelet op de rijkdommen die de betrokken actoren vergaren.

Bedragen in de cocaïnehandel

De prijs van cocaïne is in het productieland gemiddeld US$ 1.000 per kg. De cocaïne komt via illegaal transport naar het doorvoerland (o.a. Guyana, Frans-Guyana en Suriname) en heeft in Suriname een gemiddelde prijs van US$ 3.000 per kg. Vanuit Suriname wordt de cocaïne onder vaak creatieve en ondenkbare mogelijkheden vervoerd naar Europa. De bulkprijs in Europa (o.a. haven Rotterdam en Antwerpen) ligt rond de US$ 20.000 per kg en bij de 'illegale drugsverkoper' kost een gram cocaïne US$ 60. Omgerekend is de omzet van een kg cocaïne US$ 60.000 in Europa. Het grootste deel van de omzet van de illegale handel vindt plaatst buiten de doorvoerlanden, namelijk in Europa. Vanuit de illegale cocaïnehandel vinden er investeringen plaats in diverse sectoren, waaronder de vastgoedsector. Een deel van het geld vloeit terug naar de productie- en doorvoerlanden voor verdere verschepingen.

Investeringen in Suriname

Ondanks het feit dat het grootste deel van de cocaïnewaarde wordt gecreëerd in de consumptielanden is de constatering dat er wel degelijk een deel van de omzet terugvloeit naar Suriname. Zeker in gevallen waarbij de cocaïnehandelaren Suriname-based opereren. De verdiensten uit de cocaïnehandel worden deels geïnvesteerd in diverse sectoren. De drang naar witwassen van deze dollars is aanwezig en vindt zijn weg via diverse sectoren naar de legale economie.

De middelen uit de illegale cocaïnehandel worden aangewend in diverse sectoren. Genoemd kunnen worden:
1. Vastgoed: in de wandelgangen is bekend dat drugdealers investeren in vastgoed en huizenbouw.
2. Horeca: volgens geruchten wordt er in de horecasector flink geïnvesteerd met cocaïnedollars.
3. Autohandel, en nog vele andere sectoren in de (in)formele economie

Investeringen in diverse sectoren zijn erop gericht voor het witwassen van de cocaïnedollars. Deze dollars zorgen voor werkgelegenheid en voor economische activiteit in de informele sector, maar ook in de formele sector. Bijvoorbeeld: bouwmaterialen worden ingekocht bij bonafide bouwmaterialen zaken. De cocaïnehandel is een handel in valuta en draagt zorg voor een illegale instroom van valuta in de samenleving. In geval er een lading wordt onderschept, en liefst een grote lading, gaat de investering verloren en wordt de omzet niet gerealiseerd. Dit kan mogelijk zijn effect hebben op de valutamarkt.

Verwevenheid en infiltratie
De cocaïnehandel is mogelijk vanwege een verwevenheid van deze illegale activiteiten met diverse lagen in de samenleving. Deze handel is geïnfiltreerd in diverse instituten en organisaties en heeft zijn lijnen naar het gezag van ons land. Vaak lezen we in officiële mediaberichten dat leden van de politie, leger, douane en de ambtenarij hand- en spandiensten verlenen in de cocaïne waardeketen. Maanden terug bleek een beveiliger van een hoge politieke autoriteit betrokken te zijn bij het transport van cocaïne vanuit het oosten van het land naar Paramaribo en staat de toenmalige en huidige hoogste autoriteit op de foto met vermoedelijke drugsdealers. In het verleden zijn oud-president Desi Bouterse en de huidige vicepresident, Ronnie Brunswijk, veroordeeld in het buitenland voor drugtransporten. Wat kan je dan verwachten van de 'kleine man'?

Criminaliteit

De illegale handel in cocaïne gaat gepaard met nationale en internationale grensoverschrijdende criminaliteit met gewelddadigheden die soms uitmonden in doden. "In Suriname kennen we gevallen waarbij mensen op mysterieuze wijze worden vermoord en ook zijn de liquidaties in Nederland bekend. Drugsveroordeelden leggen beslag op het opsporings- en opsluitingsbeleid. Uiteindelijk zorgen deze zaken voor een onveilige woonomgeving en een onveilig land. De lusten zijn voor enkelen en de kosten zijn ten laste van de gemeenschap c.q. de begroting", stelt de VES.

De illegale handel en gebruik van cocaïne draagt zorg voor problemen binnen gezinnen. Criminaliteit, betrokkenheid van autoriteiten in de cocaïnehandel en alle negatieve gedragingen ontwrichten de samenleving. Binnen een straal van een paar kilometer binnen elke woonwijk is er wel een verkooppunt/hosselaar die cocaïne verkoopt. Enkele landen zijn begonnen met de cocaïnehandel uit de criminele sfeer te halen. Het zou goed zijn om op basis van hun ervaring een optie om de cocaïnehandel onder stringente voorwaarden te legaliseren, nader te bestuderen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May