Column: Wat leren we hiervan?
Hetgeen gebeurde in de Para heeft natuurlijk ook een historische basis. Tot juli 1986 – het begin van de binnenlandse oorlog - was er een duidelijke verdeling van de mensen die woonden in de kuststreek en de mensen die woonden in het binnenland. Het scheen dat de mensen in het binnenland trots waren op hun cultuur en deze ten koste van alles wilde behouden. De Binnenlandse Oorlog bracht daar een resoluut eind aan. Er volgde vanuit het binnenland een ongecontroleerde stroom van mensen – net als bij alle geweldconflicten – naar veiligere oorden. Tijdens de Binnenlandse Oorlog werd nieuw leven gepompt in de goudsector. De strijders die zich hadden verenigd in de Junglecommando moesten in hun levensonderhoud voorzien.
De naoorlogse periode bracht verandering in de gezagsstructuren. Het gezag van de traditionele gezagsdragers in het binnenland kwijnde weg. De macht was niet meer bij hen, maar bij de dragers van wapens. Sociale controle – belangrijk bij tribale volken – werd een museum stuk. Niet alleen deden steeds meer stadse waarde en normen hun intreden; ook introduceerden de zuiderburen - die meerdere graantjes wilde meepikken van de rijkdommen in het binnenland – hun zeden en gewoonten. Vanuit Paramaribo werden politieke vriendjes en vriendinnetjes gezegend met concessies, soms zelfs binnen leefgemeenschappen van de Marrons en Inheemsen.
De wetten van de traditionele volken schenen niet meer te tellen. De paradigma verandering schijnt weinig te zijn gecommuniceerd met de traditionele bewoners van die gebieden. De Inheemsen en Marrons werd een wet in het vooruitzicht gesteld die moest zorgdragen voor het waarborgen van hun grondenrechten.
Na decennialang wachten leek deze wet een kayanagranman. Voor de Inheemsen en de marrons scheen het glas ondertussen tot barstens toe gevuld. Voertuigen moesten het ontgelden. Het lijkt dat een dialoog tussen regeerders en bewoners van die gebieden, maar ook een dialoog tussen de regering en mensen in Paramaribo veel onheil had kunnen voorkomen.
Natuurlijke rijkdommen en hulpbronnen zijn eigendom van de natie en dienen te worden ingezet in de economische, sociale en culturele ontwikkeling. De natie heeft het onvervreemdbaar recht om volledig bezit te nemen van de natuurlijke hulpbronnen, ten einde deze aan te wenden ten behoeve van de economische, sociale en culturele ontwikkeling van Suriname.
Alle regeerders - geen één uitgesloten - moeten nu gaan inzien dat de hulpbronnen van Suriname niet slechts enkele ten goede moeten komen, maar ALLEN. Het is beledigend dat enkelen in Suriname stinkend rijk worden met inkomens verkregen door het verhandelen van Surinames natuurlijke hulpbronnen, terwijl anderen in grote armoede hun dagen op deze wereld moeten slijten.
Het is dan ook prijzenswaardig dat de Marinus Bee, voorzitter van De Nationale Assemblee zich niet door buitenstanders de les heeft laten lezen en manmoedig verder gaat met het behandelen van de wet op Grondenrechten. We moeten wel de gelederen in Suriname sluiten. Er schuilen namelijk nog andere gevaren.
Het aantreden van president Luiz Inácio Lula da Silva op 1 januari 2023 laat ons nu reeds een ander Brazilië zien dan onder Jair Bolsonaro. Maar terwijl de wereld applaudisseert voor Lula als de verdediger van het milieu en de belangen van de inheemse volken van Brazilië en de oorlog heeft verklaard aan de illegale mijn- en bosbouwers, moeten wij in Suriname ernstig nagaan wat dit voor Suriname kan betekenen. Wij mogen niet over het hoofd zien dat duizenden gevaarlijke goudzoekers op het punt staan Brazilië te verlaten en Suriname een mogelijke destiny kan zijn. Het is dan ook zaak dat Suriname in overleg treedt met de Braziliaanse regering om na te gaan wat wij gezamenlijk kunnen doen om onze grenzen optimaal te bewaken en “op slot” te kunnen doen voor onheil stichters. Bij een invasie van deze hardliners, zal het gebeuren bij Pikin Saron en Maripaston kinderspel blijken te zijn. Het is beter fu unu dringi dresi, wakti siki, dan onderling gekibbel.
Vandaag
-
18:17
Suriname bouwt aan duurzame toekomst
-
16:14
Gewapende overval op supermarkt: Winkelier weet te ontkomen
-
14:49
Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?
-
12:50
Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname
-
10:48
Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
-
08:46
Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
-
06:51
De Twa-Twa in de Kolenmijn
-
04:53
Bewolking, regen en onweer
-
02:55
Vandaag en morgen nationale rouwdagen
-
00:57
Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
-
00:00
Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning
Gisteren
- Dodelijke aanrijding Garnizoenspad: Bromfietser komt om het leven
- Suriname in de schijnwerpers: Tragikomedie van deze week (15)
- Man zwaargewond na steekpartij door ex-vriendin in Lelydorp
- Pokigron vraagt hulp voor urgente zaken
- Onderwijs op de rand van ondergang
- Santokhi benadrukt belang van RVI voor jonge Surinamers
- DNA bereikt dieptepunt: Geen quorum voor vergaderingen
- Kardinaal Robert Prevost gekozen tot nieuwe paus
- Schoolvervoer per direct hervat
- Nieuwe paus gekozen; witte rook uit schoorsteen van Sixtijnse Kapel
- Loononderhandelingen vastgelopen: Ravaksur Plus zal traject acties inzetten
- Wan Okasi eist geheime stemming voor mensen met beperking
- Militairen ingezet bij vouwen stembiljetten
- Voetganger overlijdt na aanrijding op Martin Luther Kingweg
- Kiezers in Paramaribo en Wanica goud waard in 2025
- Bewolkt in de ochtend met onweer in de middag
- Zwarte rook, geen paus gekozen bij eerste stemming in conclaaf
- Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president
- Column: Positieve mindset
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar
Eergisteren
- De Paradox van het Denken en de Macht (4)
- Strikte regels voor stemmen bij volmacht
- 3 G: ‘Groei-Geld-Geef; Failliete politiek in ontwikkelingsdenken
- Carney bot tegen Trump: 'Canada is niet te koop'
- Man neergeschoten bij gewapende woningoverval
- Kantoor Carvision aan Nieuw Weergevondenweg afgebrand
- OKB roept op tot fatsoenlijke campagnevoering
- Verdachte milieustrafzaak vrij; OM gaat door met onderzoek
- Getuige strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
- OBBS legt schoolvervoer per direct stil: Financiële problemen onhoudbaar
- RVI, rechtvaardige intentie vereist rechtsstatelijke verankering
- Ook vandaag wat verkoeling in de middag
- Security Alliance vraagt ontslagvergunning aan voor 70 werknemers
- Santokhi: Achterstand nazaten Afrikanen door verdeel- en heersbeleid
- Column: Discutabele discussie
- ABOP voor eenheid: We zijn allemaal Surinamers