DNA-leden willen spoedvergadering gronduitgifte Pikin Saron
04 May 2023, 14:05
foto
Assembleeleden willen een spoedvergadering over gronduitgifte te Pikin Saron en omgeving. De situatie daar is uit de hand gelopen.


De NDP, BEP fractie, de Assembleeleden Patricia Etnel (NPS) en Edward Belfort (ABOP) hebben vandaag een spoed openbare vergadering aangevraagd over de gronduitgifte te Pikin Saron en omgeving.  De aanvraag wordt gedaan nadat de situatie enorm uit de hand is gelopen als gevolg van het herhaaldelijk negeren van de noodkreten door de lokale Inheemse gemeenschappen door de regering over de uitgegeven gronden in hun leefgebied. Dit zonder rekening te houden met de collectieve grondenrechten voor de Inheemse en Tribale Volken gesanctioneerd bij wet, indachtig het Kalinia en Lokono vonnis van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens

I"n bedoelde openbare vergadering wensen wij onder andere van de regering te vernemen wat haar landelijk gronduitgifte beleid is en in het bijzonder het beleid voor bedoelde gebieden waarop mogelijk collectieve rechten gevestigd zijn, alsook de operaties van parastatale bedrijven in deze gebieden zonder dat de gemeenschappen aldaar eerst zijn geconsulteerd, zoals door de VN internationaal is aangenomen en is vastgelegd als FPIC (Free, Prior and Informed Consent)."

"Wij betreuren hetgeen zich heeft voorgedaan op 02 mei jl en leven mee met de slachtoffers. Wij roepen op het pad van dialoog in te zetten tussen de regering en de lokale gemeenschappen om de rust te doen wederkeren alsmede de slachtoffers (ondernemers en de lokale gemeenschap) in hun noden te voorzien. Erop vertrouwende dat ook u het belang van deze vergadering ter harte draagt, zien wij zulks op zeer kort termijn tegemoet", stellen de Assembleeleden in hun brief aan Assembleevoorzitter Marinus Bee.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May