Regering en vakbeweging nog niet op één lijn
04 May 2023, 06:44
foto


De cluster van ministers en delen van de vakbeweging komen vanmiddag bijeen voor een finale bespreking over tegemoetkoming aan de werknemers. Starnieuws verneemt dat er over en weer voorstellen zijn gedaan na de bijeenkomst van maandag, maar er is nog geen overeenstemming. De laatste berekeningen en strategieën worden nog doorgenomen.

Vanuit de vakbeweging (Ravaksur, FOLS, BvL/ALS en de veiligheidsbonden) is voorgesteld een koopkrachtversterking van SRD 2.500 per maand. Dit naar het model van de ziekenhuisbonden. Aangegeven is dat hiervoor de koopkrachtversterking van SRD 1.800 die de overheid geeft te gebruiken, met daarbovenop SRD 700. Het schijnt dat dit bedrag niet haalbaar is voor de regering.

De vakbeweging wil dat de koopkrachtversterking per april ingaat, net als bij de ziekenhuisbonden. Gevraagd is om eind mei het bedrag van april ook uit te betalen, wat moet neerkomen op SRD 5.000 per maand. Hierover is er nog geen overeenstemming. De regering had ook voorstellen gedaan in de belastingsfeer, waarbij de belastingvrije som die nu SRD 7.500 is verder wordt opgetrokken.

Later op de dag zal blijken of er overeenstemming wordt bereikt. Niet alle vakcentrales doen mee met de bespreking. C-47 en de COL zijn er niet bij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May