Peru: Ex-president teruggekeerd, wordt beschuldigd van corruptie
24 Apr 2023, 06:51
foto
De voormalige president van Peru, Alejandro Toledo, rijdt samen met anderen in een bus na zijn aankomst op het vliegveld na zijn uitlevering aan Peru, in Callao, Peru. (Foto: Nationale politie van Peru)


Voormalig president Alejandro Toledo is zondag gearriveerd in Lima, nadat hij was uitgeleverd door de Verenigde Staten om te worden aangeklaagd voor het ontvangen van miljoenen dollars aan steekpenningen in een gigantisch corruptieschandaal dat vier ex-presidenten van Peru in de val heeft gelokt.

Toledo, die van 2001 tot 2006 president van Peru was, had zich vrijdag overgegeven aan de Amerikaanse autoriteiten, waarmee een einde kwam aan een jarenlange juridische strijd tegen zijn uitlevering, die begon in 2019 toen hij werd gearresteerd in zijn huis in Menlo Park, Californië.

Politie en functionarissen van het parket van Peru hebben de 77-jarige Toledo zondagochtend op de luchthaven van Lima ontvangen. De politie heeft een foto vrijgegeven van Toledo, die er slordig uitziet, vergezeld van agenten. Hij werd overgebracht naar een rechtbank in het historische centrum van Lima.

De voormalige president van Peru zal 18 maanden preventieve detentie uitzitten, terwijl er een onderzoek naar hem loopt wegens het naar verluidt aannemen van ten minste US$ 20 miljoen aan steekpenningen van Odebrecht, een gigantisch Braziliaans bouwbedrijf dat aan de Amerikaanse autoriteiten heeft toegegeven dat het tientallen jaren lang ambtenaren heeft omgekocht om contracten binnen te halen in heel Latijns-Amerika.

Na zijn arrestatie in Californië werd hij aanvankelijk in eenzame opsluiting vastgehouden in de gevangenis van Santa Rita, ongeveer 60 kilometer ten oosten van San Francisco, maar werd in 2020 vrijgelaten vanwege de Covid-19-pandemie en zijn verslechterende geestelijke gezondheid. Daarna kreeg hij huisarrest.

Hij had om uitstel van zijn uitlevering verzocht, in afwachting van een juridische aanvechting van het besluit van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken om hem terug te sturen naar Peru, maar een hof van beroep wees zijn laatste motie af en een federale rechter beval hem zich over te geven.

Toledo woonde sinds 2016 in Californië, toen hij terugkeerde naar Stanford University, zijn alma mater, als gastonderzoeker om onderwijs te studeren in Latijns-Amerika.

Gevangenisfunctionarissen in Peru hebben nog niet besloten waar Toledo zal worden vastgehouden, maar hebben gezegd dat het de gevangenis zou kunnen zijn die al ex-president Alberto Fujimori (1990 -2000) en ex-president Pedro Castillo (2021-2022) vasthoudt. Fujimori zit een gevangenisstraf van 25 jaar uit voor zijn rol bij de moord op 25 Peruanen tijdens zijn regering. Castillo wordt vastgehouden in voorarrest, terwijl hij wordt onderzocht wegens rebellie bij een poging het parlement in 2022 te ontbinden.

Hij is een van de vier ex-presidenten die in verband worden gebracht met het Odebrecht-corruptieschandaal dat de Peruaanse politiek heeft geschokt. Bijna elke voormalige president die nog in leven is, staat nu terecht of wordt onderzocht.

Voormalig president Ollanta Humala staat terecht op beschuldiging dat hij en zijn vrouw meer dan US$ 3 miljoen van Odebrecht hebben ontvangen voor zijn presidentiële campagnes in 2006 en 2011. Beiden hebben elk wangedrag ontkend.

Ex-leider Pedro Pablo Kuczynski, die zijn ambt in 2018 verliet, staat onder huisarrest voor soortgelijke aanklachten.

Ex-leider Alan García, in functie van 2006-2011, schoot zichzelf in 2019 dodelijk door het hoofd toen de politie bij zijn huis arriveerde om hem te arresteren.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April