Cuba verwacht deze maand VS deportatievluchten te hervatten
14 Apr 2023, 16:41
foto
De Cubaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Carlos Fernandez de Cossio. (Foto: AP)


Cuba is van plan om deze maand deportatievluchten uit de Verenigde Staten te hervatten, zei een Cubaanse functionaris, in navolging van de bezorgdheid van de VS over de hoogste niveaus van Cubaanse migratie in zes decennia.

Carlos Fernandez de Cossio, Cuba's plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken, zei dat vluchten worden verwacht voordat de VS op 11 mei een einde maakt aan de pandemiegerelateerde asielbeperkingen van het coronavirus, wat naar verwachting zal leiden tot een toename van het aantal mensen dat toegang zoekt tot de VS aan de grens tussen de VS en Mexico.

De diplomaat sprak in een interview met The Associated Press in de residentie van de Cubaanse ambassadeur buiten Washington na wat hij noemde "een productieve ontmoeting" met functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid om migratie te bespreken."We hebben veel overeenstemming, beide partijen, de Verenigde Staten en Cuba, over de aard van het probleem", zei hij.

Fernandez de Cossio zei dat er geen overeenstemming was over de frequentie van vluchten, die zal afhangen van de Amerikaanse en Cubaanse capaciteit. Maar hij zei dat er geen reden was om niet terug te keren naar het pre-pandemische niveau van ongeveer twee keer per maand. De laatste vlucht was in december 2020.

Cubanen werden in december bijna 43.000 keer tegengehouden aan de Amerikaanse grens met Mexico en werden daarmee een van de grootste nationaliteiten die de Verenigde Staten binnenkwamen. Het aantal kelderde in januari nadat de regering van president Joe Biden had aangekondigd dat Cubanen naar de VS konden vliegen als ze zich online aanmeldden en een financiële sponsor hadden en dat ze terug naar Mexico zouden worden verdreven als ze illegaal de grens overstaken.

"We gaan kijken of we er de komende weken een kunnen krijgen en dan regelmatig maken, zodat mensen gemakkelijk kunnen worden verwijderd, niet naar Mexico maar rechtstreeks naar Cuba", zei Fernandez de Cossio laat op donderdag.

Hij zei dat het aantal Cubanen dat op boten vlucht, met name krachtige schepen die geassocieerd worden met smokkelaars, is gestegen na een daling eerder dit jaar en dat meer Cubanen het land verlieten om als toerist naar Nicaragua te vliegen, typisch de eerste stap voor Cubanen over land te reizen naar de grens tussen de VS en Mexico.

Fernandez de Cassio zei dat de in januari aangekondigde veranderingen, waaronder mensen uit Cuba, Haïti, Nicaragua en Venezuela een humanitaire voorwaardelijke vrijlating kunnen aanvragen om naar de VS te komen, succesvol zijn geweest in het verminderen van het aantal Cubanen dat probeert de Amerikaans-Mexicaanse grens over te steken. Maar hij waarschuwde dat het geen langetermijnoplossing was.

"Het zou voor ons onverantwoordelijk of naïef zijn om te denken dat dit op de lange termijn houdbaar zal zijn, omdat er altijd een limiet zal zijn op het aantal visa", zei hij.

Het is onduidelijk hoeveel vluchten de VS nodig zal hebben om de Cubaanse migratie serieus af te schrikken.

De twee landen hebben sinds november vijf verhuisvluchten gepland, maar elk werd afgeblazen vanwege verschillende operationele problemen, zei Fernandez de Cossio, benadrukkend dat Cuba de vluchten in theorie heeft gesteund.

Agenten van de Amerikaanse grenspolitie hielden vorig jaar meer migranten tegen dan ooit tevoren, grotendeels gedreven door de komst van mensen uit Cuba, Venezuela en Nicaragua, landen met gespannen diplomatieke betrekkingen. Het is voor de VS buitengewoon moeilijk geweest om deportatievluchten naar die landen te sponsoren, waardoor de regering-Biden zich tot Mexico moest wenden voor hulp bij het opvangen van de migranten.

De regering-Biden is in stroomversnelling gegaan met de voorbereidingen voor het einde van Titel 42, de volksgezondheidsautoriteit waaronder migranten meer dan 2,7 miljoen keer uit de VS zijn verdreven zonder de mogelijkheid om asiel aan te vragen op grond van het voorkomen van de verspreiding van Covid-19.

Deze week kondigden de VS, Panama en Colombia een plan aan om de migratie door de beruchte Darien Gap in Panama, waar vaak mensen om het leven komen, een halt toe te roepen. Het begon ook met het testen van versnelde eerste screening voor asiel bij een geheime grensovergang, in de hoop degenen die niet slagen snel terug te sturen.

Fernandez de Cossio zei dat hij tijdens gesprekken in Washington heeft aangedrongen op versoepeling van de economische sancties tegen Cuba en op wijzigingen in de Cubaanse aanpassingswet, waardoor Cubanen na een jaar in de Verenigde Staten in aanmerking komen voor legaal verblijf.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May