Visumvrij reizen: een langverwachte stap richting gelijkheid
10 Apr 2023, 09:26
foto


In de afgelopen jaren is het visumbeleid tussen Suriname en Nederland een groeiende bron van frustratie geworden voor de bevolking. Ondanks de historische en culturele verbintenis tussen beide landen, blijft het voor Surinamers een uitdaging om visa te bemachtigen voor reizen naar Nederland. Waarom komen Surinamers niet in aanmerking voor een 5-jarig visum met een maximale verblijfsduur van 90 dagen?

Er is tussen Suriname en Nederland geen taalbarrière, wat het makkelijker zou moeten maken om wederzijds voordelige overeenkomsten te sluiten. Het is opmerkelijk dat andere landen, zelfs die met een zwakkere economie en een taalbarrière, wel visumvrij naar het Schengengebied kunnen reizen, mede dankzij de steun van hun voormalige kolonisator.

Opvallend is dat landen waar aantoonbare mensenrechtenschendingen plaatsvinden, toch soepelere visumregelingen hebben met Europese landen. Dit roept vragen op over de rechtvaardigheid van het visumbeleid en het ontbreken van gelijkheid tussen verschillende landen.

Surinames buurland Guyana heeft een vergelijkbare koloniale geschiedenis, maar een ander visumbeleid met hun voormalige kolonisator, Engeland. In dit geval heeft Engeland het visumbeleid afgeschaft, waardoor Guyanezen vrij kunnen reizen tussen beide landen. Wat weerhoudt Nederland ervan om hetzelfde te doen voor Surinamers?

Veel Surinamers hebben familie in Nederland. Het huidige visumbeleid maakt het echter moeilijk en tijdrovend voor hen om elkaar te bezoeken. Het plannen van een reis naar Nederland duurt al snel vijf maanden, wat spontane bezoeken onmogelijk maakt. Dit lijkt in strijd met het gelijkheidsbeginsel, een fundamentele waarde van de Nederlandse samenleving.

Het is tijd dat Nederland actie onderneemt om het visumbeleid voor Surinamers te versoepelen. Gezien de historische en culturele banden, gedeelde taal en het grote aantal verdeelde families over beide landen, wordt het tijd om de lijdensweg te beëindigen en een gelijke behandeling van Surinaamse burgers te garanderen. Dit zou niet alleen bijdragen aan een betere verstandhouding tussen beide landen, maar ook aan een rechtvaardigere en meer gelijkwaardige wereld. Transparantie bij de verwerking van visumaanvragen is essentieel om het gelijkheidsbeginsel te waarborgen.

Sanjay Nannan B-ICT MBA
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May