'Passie voor Suriname' gelanceerd; situatie land aanpakken
30 Mar, 04:51
foto
Jennifer van Dijk-Silos, een van de trekkers van de beweging 'Passie voor Suriname' donderdag op een persconferentie. (Foto: René Gompers)


“One of the penalties for refusing to participate in politics is that you end up being governed by your inferiors” oftewel "Een van de straffen voor het weigeren deel te nemen aan de politiek, is dat je uiteindelijk wordt geregeerd door je ondergeschikten." Met dit citaat van Plato is de nieuwe beweging 'Passie voor Suriname' woensdag in Courtyard Marriot gelanceerd. De beweging heeft als doel om zoveel mogelijk Surinamers -met passie voor het grondgebied- bij elkaar te brengen, om het 'gebroken' land op  een innovatieve manier tot ontwikkeling te brengen. De beweging gaat geen politieke partij vormen is door een van de trekkers, Jennifer van Dijk-Silos benadrukt.

Passie voor Suriname heeft op dit moment vijf trekkers: Jennifer van Dijk, Milton Castelen, Rose-Ann Franklin, Hikmat Mahawath Khan en Colvin Overdiep. De situatie in het land is aanleiding geweest om de beweging te beginnen, deelt Van Dijk-Silos mee. "Er is iets fundamentelers aan de hand met Suriname dan alleen een regering waarvan je niet houdt," merkt ze op. "Niets in Suriname op dit moment is goed. Alles is in een crisis. Na bijna 50 jaar onafhankelijkheid zitten we nog steeds in een broko pranasi. Het land is vreselijk gepolariseerd en verdeeld. We weten niet eens of we een natie zijn of niet. Alles is gepolitiseerd. Alles is gepolitiseerd naar etniciteit. We zitten in een groot gevaar."

Van Dijk-Silos vervolgt: "We hebben ook nog iets dat ons verstikt: de kwestie-Bouterse. Het land wordt al 40 jaar verdeeld in pro-Bouterse en anti-Bouterse. Wij moeten ermee ophouden. Bouterse is bezig met zijn proces. Hij krijgt wel wat het recht vindt dat hij moet krijgen. Wie zijn wij om het land 43 jaar lang bewust in een verstikking te houden wat ons zwaar heeft verdeeld? Dit is het resultaat van de verdeling." Op verschillende andere vlakken lopen zaken ook niet goed of zitten zelfs vast. De huidige leiding van het land is niet voorbeeldig en maakt zaken erger is tijdens de presentatie aangegeven. De passie voor het land ontbreekt in De Nationale Assemblee, de regering en politieke leiders, meent Van Dijk-Silos.

De beweging gaat de komende tijd de passie voor Suriname aanwakkeren. De organisatie gaat middels debatten en social media campagnes de samenleving tonen hoe zaken anders aangepakt kunnen worden en haar bewuster maken dat de macht werkelijk bij het volk zit. "We moeten politici scherper houden,"geeft Silos aan. "We zijn eigenaar van dit land. Het land is niet van politieke partijen. Geef dit land niet over. We zijn nog niet dood. Het denkerscollectief, de deskundigen en intellectuelen- moet geactiveerd worden. We zijn niet geïsoleerd, we zijn deel van de wereld. Ga je oriënteren, verbreed je perspectief dan komen we uit het bananenrepubliek denken."
 
Passie voor Suriname stelt dat de ontwikkeling van het land een "multidisciplinaire en multidimensionale kijk" vraagt. Een ontwikkelings-, leiderschaps- en maatschappijvisie moeten in samenhang gaan opereren om effectief te zijn. Individuen en organisaties die het menen met het land worden opgeroepen zich aan te sluiten. Er wordt uitgekeken naar  intellectuelen. Er zijn deskundigen nodig om de problemen van het land te kunnen analyseren. Zij moeten ook met oplossingen komen. Die oplossingen moeten werkbaar zijn. Er zijn slimme mensen nodig om de situatie het hoofd te kunnen bieden "want met schelden bereik je niets."

Van Dijk-Silos benadrukt: "Passie voor Suriname staat open voor iedereen ongeacht politieke kleur. Alleen zijn we principieel niet van plan om een politieke partij te worden. Zij die politieke aspiraties hebben -en veel bij ons hebben geleerd- mogen gerust naar een politieke partij gaan en voor mijn part veroorzaken ze daar een revolutie… eisen dat de  voorzitter weggaat, want hij heeft geen visie of is corrupt. Als we dat bereiken hebben we al een deel van ons doel bereikt. Het gaat om de mindshift, het gaat om de verandering."

Er is een lange weg te gaan en veel werk te verzetten geeft Van Dijk-Silos aan. Tegen 2025 moet er zo een groot bereik zijn gehaald om tenminste de stembusgang anders te laten verlopen: men moet niet meer stemmen op beloftes, maar op goed onderbouwde en werkbare plannen voor het land. Er wordt afgesloten met een quote van Plato. “One of the penalties for refusing to participate in politics is that you end up being governed by your inferiors." Trekker Rose-Ann Franklin merkt op: "Dat is wat we nu ervaren, niet waar? We are being governed by our inferiors. Dus we moeten gaan participeren, participeren, participeren."
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March