Peru onderschept drugs bestemd voor Turkije
29 Mar, 04:44
foto
Leden van de Peruaanse nationale politie dragen drugs die waren gecamoufleerd als keramische tegels in Lima, Peru. (Foto: Reuters)


De Peruaanse autoriteiten zeggen dat ze 2,3 ton cocaïne in beslag hebben genomen. Het spul was gecamoufleerd als keramische tegels en was bestemd voor Turkije via een groeiende maritieme route voor illegale drugs.

De drugsvangst vond vrijdag plaats in een pakhuis in de grootste haven van Peru, El Callao, net buiten de hoofdstad Lima, zei de politie maandag in een verklaring.

"Dit is het eerste incident waarvan we weten dat de lading zich in Peruaanse havens bevond en de eindbestemming Turkije was. Meestal zijn we op de hoogte van havens in België, Nederland, Spanje en Frankrijk", zegt de politiechef van El Callao, kolonel Luis Angel Bolanos.

Tijdens een persconferentie op maandag toonde de politie de cocaïne, die op rubberen platen was bevestigd om de schijn op te houden alsof er honderden keramische tegels waren verpakt in houten kisten in een zeecontainer.

Bolanos zei dat de in beslag genomen cocaïne een waarde had van "minstens US$ 20 miljoen".

De Andes-natie nam vorig jaar een recordhoeveelheid van 86,4 ton drugs en illegale stoffen in beslag, waarvan 28 ton cocaïnehydrochloride, blijkt uit politiegegevens.

Peru en het nabijgelegen Colombia behoren volgens de Verenigde Naties tot de grootste producenten ter wereld van cocaïne en van het cocablad waarvan het wordt gemaakt.

Volgens de Peruaanse autoriteiten is de productie in Peru vooral gegroeid langs de grens met Brazilië in de regio Ucayali, waar de cocabladoogst in twee jaar tijd bijna is verzesvoudigd tot 10.229 hectare in 2021.
Advertenties