President kondigt pakket van maatregelen aan koersbeheersing
28 Mar 2023, 16:41
foto
President Chan Santokhi vanmiddag in De Nationale Assemblee


President Chan Santokhi heeft zojuist in De Nationale Assemblee mededelingen gedaan over een pakket van maatregelen dat getroffen wordt om de koers onder controle te krijgen. De maatregelen zullen gelden tot 31 december 2023. De instructie, aan de politionele en justitiële autoriteiten, is gegeven, om de illegale handel in vreemde valuta, alsook wisselkantoren, die zonder een geldige vergunning opereren, aan te pakken. Er komt een task force onder leiding van het Openbaar Ministerie. Er is ook een pakket aan fiscale maatregelen aangekondigd.

De leiding van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) wordt versterkt om het monetair beleid strakker aan te trekken, deelde de president mee. De ruimte voor het verstrekken van kredieten, door het bankwezen, wordt verkleind, door een aanpassing van het SRD-kasreservepercentage. De kredietgroei van banken, wordt gemaximeerd. Deze maatregelen, zullen de omvangrijke particuliere kredietverlening, terugdringen: ze gaan in april 2023 in.

Naast de uitvoering van de reguliere openmarktoperaties, met termijndeposito’s, en Centrale Bank certificaten, wordt de optie van een waardevast beleggingsinstrument, zoals de toenmalige Powisi certificaten, voorstelt, zodat burgers een aantrekkelijk waardevaste optie hebben, voor het beleggen van hun SRDs.

De CBvS werkt met het bankwezen, aan een betere rente-transmissie, waardoor het voor spaarders aantrekkelijker wordt, om in SRD’s te sparen, in plaats van te vluchten in vreemde valuta. Het toezicht op banken, en wisselkantoren, wordt opgevoerd en verscherpt. De regelgeving met betrekking tot koersmarges, de verklaring en onderbouwing van afwijkende wisselkoersen, alsook de afstortingen van bankcliënten, worden aangescherpt. De bedoeling is, om het valutaverkeer efficiënter te maken, en de aankoop van vreemde valuta, bij niet bevoegden, in te dammen. Eind maart 2023, vaardigt de CBvS, hierover een circulaire uit.

De twee monetaire autoriteiten, te weten de CBvS en het ministerie van Financiën & Planning, hebben regulier overleg ingezet, tot afstemming van monetair en fiscaal beleid, mede tot doel, om wisselkoers te stabiliseren. In het bijzonder, worden overheidsbestedingen, uit de begroting, en liquiditeitsafroming door de CBvS, op elkaar afgestemd.  Het mandaat van de desbetreffende werkgroepen, wordt zo nodig aangescherpt.

De CBvS, heeft contact gehad, met het Openbaar Ministerie, inzake acties, tegen de illegale valutahandel.  Belangrijke uitdaging is de operaties te verspreiden, omdat uit het recente verleden blijkt, dat de illegale valutahandel, vooraf op de hoogte is, van komende acties. Hierdoor, kunnen bij invallen, geen strafbare feiten worden geïdentificeerd. Veel van de begrotingsmaatregelen, zullen heel herkenbaar zijn, omdat ze vrijwel, allemaal recent, tijdens de begrotingsbehandeling, uitvoerig aan de orde kwamen, merkte de president op. Ze hebben tot doel, om de overheidsinkomsten te hervormen, en te verhogen. De acties, om voldoende middelen binnen te halen, werden in de regering, de afgelopen week, uitvoerig en concreet besproken.
Advertenties

Sunday 28 April
Saturday 27 April
Friday 26 April