Venezuela: Olieminister treedt af, politie pakt ambtenaren op
20 Mar, 22:39
foto
Al jaren kampt het staatsoliebedrijf van Venezuela, PDVSA, met corruptie.


De Venezolaanse olieminister Tareck El Aissami zei maandag dat hij zal aftreden. Zijn besluit komt nadat minstens zes functionarissen zijn gearresteerd na onderzoek door de politie naar corruptie, onder meer bij het staatsoliebedrijf PDVSA.

"In het licht van de onderzoeken die zijn begonnen naar ernstige gevallen van corruptie bij PDVSA, heb ik het besluit genomen om mijn ontslag als minister van Olie aan te bieden, met de bedoeling dit proces te ondersteunen, te begeleiden en volledig te steunen", aldus El Aissami, die sinds 2020 minister is, op Twitter.

De Venezolaanse anti-omzetpolitie heeft een burgemeester, twee rechters en drie regeringsfunctionarissen gearresteerd, van wie er minstens twee banden hebben met PDVSA, in verband met vermeende corruptie, zeiden de staatstelevisie en bronnen die bekend zijn met de zaak eerder op maandag.

Het arresteren van overheidsfunctionarissen wegens corruptie komt zelden voor in Venezuela, dat rechtengroepen zoals Transparency International als ondoorzichtig hebben beschreven.

El Aissami staat sinds 2017 onder Amerikaanse sancties wegens vermeende banden met drugshandel, wat hij ontkent.

Volgens drie bronnen die bekend zijn met de zaak, is onder de gearresteerden kolonel Antonio Perez, een voormalige vicepresident die verantwoordelijk is voor handel en bevoorrading bij Petroleos de Venezuela (PDVSA).

Twee van de bronnen zeiden dat de autoriteiten ook kolonel Samuel Testamarck, algemeen directeur van PDVSA's maritieme arm PDV Marina, hebben gearresteerd.

Een van de bronnen zei dat de PDVSA-arrestaties verband hielden met een onderzoek naar olieladingen die het land verlieten zonder betaling aan het bedrijf, en dat andere leidinggevenden uit hun functie zijn geschorst.

Eerder op maandag had de staatstelevisie de arrestatie aangekondigd van Joselit Ramirez, het voormalige hoofd van de crypto-activa-waakhond van het land, en burgemeester Pedro Hernandez van Las Tejerias, een gebied dat werd getroffen door overstromingen die eind vorig jaar tientallen levens eisten.

Rechters Cristobal Cornieles en Jose Marquez Garcia werden ook vastgehouden, zei de omroep, zonder details vrij te geven.

Het parket van de staat zei zondag dat het vijf openbare aanklagers had aangesteld om onderzoek te doen naar wat het noemde "misdaden bij verschillende afdelingen van de overheid en waarbij strategische sectoren voor nationale ontwikkeling betrokken zijn". Meer details gaf het niet.

Ramirez leidde sinds 2018 de Sunacrip crypto-activa autoriteit, die de officiële digitale munt van Venezuela, de petro, uitgeeft. Volgens een verklaring in het staatsblad van zaterdag is hij ontslagen.

De regeringsgezinde krant Ultimas Noticias meldde dat er een onderzoek loopt naar Ramirez voor zaken die verband houden met PDVSA.

De arrestaties markeren een van de grootste repressies sinds 2017, toen het Openbaar Ministerie maandenlange opruimacties uitvoerde en verschillende leidinggevenden en twee voormalige presidenten van PDVSA arresteerde.

In 2018 arresteerden de autoriteiten ook verschillende PDVSA-leidinggevenden wegens administratieve onregelmatigheden die van invloed waren op de activiteiten voor het opvoeren van de productie van ruwe olie.
Advertenties

Thursday 21 September
Wednesday 20 September
Tuesday 19 September