MZ benadrukt belang prenatale controle
18 Mar, 04:47
foto
Een baby wordt gecontroleerd door een zorgmedewerker van MZ.


Maureen Wijngaarde-Van Dijk, onderdirecteur van de Medische Zending Primary Health Care Suriname (MZ), wijst op het belang van controle en monitoring tijdens zwangerschappen en roept vrouwen op om op tijd naar de poli te gaan. Dat geldt ook voor vrouwen die geen medische verzekering hebben. Om gezonde baby’s ter wereld te brengen is het nodig dat de zwangere vrouw op tijd haar zwangerschapscontroles doet.

De prenatale controle vermindert de risico’s op een slechte afloop van de zwangerschap. De zorgmedewerker controleert onder andere de bloeddruk en het gewicht van de moeder. Ook wordt nagegaan of de baarmoeder voldoende groeit en als het hartje van het ongeboren kind goed klopt. “Dit controleproces is heel erg belangrijk willen wij gezonde kinderen op aarde brengen”, zegt Wijngaarde-Van Dijk.

Wijngaarde-Van Dijk geeft aan dat er vrouwen zijn die niet weten door welke processen ze heen moeten om aan een verzekeringspasje te komen. “Anderen zijn bang dat ze moeten betalen voor de verzekering. Deze drempels kunnen maken dat vrouwen te laat naar de poli gaan met alle gevolgen van dien. Op tijd naar controles gaan, betekent dat er ook op tijd kan worden ingespeeld op de mogelijke risico factoren tijdens de zwangerschap”, benadrukt zij.
 
Wijngaarde-Van Dijk verwijst naar het recht op gezondheidszorg dat verankerd is in de grondwet van Suriname. “De MZ biedt deze zorg daarom ook gratis aan”. Het project Doorgangshuis is in het leven geroepen, om zwangere vrouwen uit het binnenland, die extra begeleiding en monitoring behoeven, in de Herberg in de stad onder te brengen. “Nadat het kind is geboren zorgen wij ervoor dat het hele gezin weer veilig naar huis terug kan.”

De MZ zet zich ook in om onverzekerde zwangere vrouwen, te voorzien van een verzekeringspasje. De instelling raadt vrouwen die vermoeden dat zij zwanger zijn aan, te gaan naar de dichtstbijzijnde polikliniek. Ter plekke worden adviezen gegeven over de juiste voeding in de eerste 3 maanden van de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het ongeboren kind en kunnen de vrouwen ook hun vragen stellen, schrijft de MZ in een persbericht.
Advertenties

Wednesday 29 November
Tuesday 28 November
Monday 27 November